Sağlığınızda ısrarcı olun

Sağlık Bakanlığı, bilinçsiz antibiyotik kullanımını önlemek amacıyla “Akılcı Antibiyotik Kullanımı Medya Kampanyası” başlatıyor. Kampanya kapsamında kamu spotları ve görseller hazırlanarak vatandaşların rahatça görebileceği hastane, eczane gibi sağlık kuruluşlarına afişler asılacak, el ilanları dağıtılacak. Sağlık Bakanlığının iletişim hatlarını arayanlara konuyla ilgili bilgi içeren anonslar aktarılacak.
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Bakanlıkta düzenlenen “Akılcı Antibiyotik Kullanımı Bilgilendirme Toplantısı”nda, insan hayatının kalitesinin artmasında ve ortalama ömrünün uzamasında antibiyotiklerin çok büyük katkısı olduğunu belirterek, antibiyotiklerin hekim tavsiyesinde kullanılması gerektiğini vurguladı.
Bakan Demircan, “Biz antibiyotiğe karşı değil, antibiyotiğin yanlış kullanılmasına karşıyız. O yüzden kampanya sloganı 'Antibiyotikte değil, sağlığınızda ısrarcı olun'. Çünkü antibiyotiği akıllı kullanırsak sağlığımızı korumuş olacağız” uyarısında bulundu.
ABD’de her yıl 23 bin kişi, AB ülkelerinde ise 25 bin hasta dirençli bakteriler yüzünden hayatını kaybediyor. Tüm dünyada ise bu rakam 700 bin insana ulaştı. Böyle giderse 2050 yılında her yıl 10 milyon insanın hayatını kaybedeceği öngörülüyor.
Küresel Tehdit
Yaklaşık 60 yıl içerisinde antibiyotiklerden yararlandık. Ancak doktor yönlendirmesi olmaksızın kullanılan antibiyotiklerde, vücudumuzda bulunan bakterilerin direnç kazandığı görüldü. Bugün dünya üzerinde antibiyotiklerin yanlış kullanımı sonucu küresel bir tehdit oluştu. Türkiye, antibiyotik tüketiminde 42 ülke arasında birinci sırada yer alıyor. 2011 yılında ilaç satışının yüzde 13’ünü antibiyotikler oluştururken 2016 yılında bu oranın yüzde 10’a gerilediği görülüyor.
Antibiyotiklerin yanlış ve gereksiz kullanımı bakterilerin bu ilaçlara karşı direnç geliştirmesine neden oluyor. Bunun sonucunda ise, daha sonra antibiyotiğe ihtiyaç duyulduğunda antibiyotikler işe yaramıyor. Bu yalnızca antibiyotiği uygun olmayan biçimde kullanan kişi açısından değil, sonradan dirençli bakteri ile enfekte olma riski olan herkes için tehlike oluşturuyor.
Sağlıkla kalın.