Günümüzde Rusya’nın Bağımsız Devletler Topluluğu lideri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Şanghay İşbirliği Örgütü, G-8 ve son olarak da Dünya Ticaret Örgütü üyesi ve dünya enerji sektöründe petrol ve doğal gaz üreticisi küresel bir aktör olduğu unutulmamalıdır.

2.2. Rusya'nın Suriye'ye yakınlaşma Nedenleri

'Günümüzde Rusya'nın Bağımsız Devletler Topluluğu lideri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Şanghay İşbirliği Örgütü, G-8 ve son olarak da Dünya Ticaret Örgütü üyesi ve dünya enerji sektöründe petrol ve doğal gaz üreticisi küresel bir aktör olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden, Rusya'nın, Esad rejimine verdiği desteğin Suriye ile olan sınırlı ticaret hacmi ve bir deniz üssünden dolayı olduğu düşünülmemelidir.

2.2.1. Ekonomik Çıkarlar

Rusya'nın Suriye'deki en önemli ekonomik çıkarı doğalgazdır. Rusya'nın Suriye mücadelesinin arkasında yatan en önemli nedenlerden biri de, Suriye üzerinden Basra Körfezin'den Avrupa'ya döşenmesi planlanan doğalgaz boru hattıdır.

Bu planın başoyuncusu ise Katar'dır. Katar'ın amacı alternatif enerji kaynakları arayışında olan Avrupa'nın doğalgaz piyasalarını elde etmektir. Rusya, böyle bir enerji yarışında geri kalmak istememektedir.

2.2.2. Silah Ticareti

Rusya, Suriye'deki silah ithalatında yüzde 71 paya sahiptir ve bunu kaybetmek istememektedir.

'Rusya ile Suriye arasındaki en güçlü ilişki, hiç kuşkusuz Rusya'nın Şam'a gerçekleştirmekte olduğu silah ihracatıdır. Rusya ile Suriye arasına 2005'den bu yana yapılan silah sözleşmelerinin değeri 5,5 milyar dolar düzeyindedir. Rusya'nın dünya silah ihracatında Suriye'nin payı yüzde 3­7 düzeyinde olsa da, Suriye'nin gerçekleştirdiği silah ithalatındaki Rusya'nın payı ise yüzde 71'dir. Şam, Sovyetler Birliği döneminden beri Rusya'nın en büyük silah alıcısı ülke olurken, Suriye ordusunun envanterinde Rus yapımı 5 bin tank, 500'den fazla uçak, 41 gemi ve çok sayıda askeri malzeme bulunmaktadır