AB, Litvanya yasağını kaldırdı ve Kaliningrad'a Rus taşımalarının önünü açtı. Scholz, NATO zirvesinden sonra düzenlediği basın toplantısında Ukrayna’nın, AB'ye elektrik ihraç ettiğinden söz etti.

AB, Litvanya yasağını kaldırdı ve Kaliningrad'a Rus taşımalarının önünü açtı. Scholz, NATO zirvesinden sonra düzenlediği basın toplantısında Ukrayna'nın, AB'ye elektrik ihraç ettiğinden söz etti.

Almanya, Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck'in (Yeşiller), yakın zamanda belirttiğinden daha fazla Rus ham petrolüne bağımlı. Habeck'in bakanlığından, Federal Meclis üyesi Jens Spahn'ın (CDU) bir talebine verdiği yanıt, "Welt am Sonntag" tarafından bildirildiği üzere mayıs ayında Almanya tarafından ithal edilen ham petrolün %27,8'inin Rusya'dan geldiğini gösteriyor. Habeck aynı zamanda, Nisan ayının sonunda, oranın o sırada yalnızca %12 olduğunu aktardı.

Ayrıca Ekonomi Bakanlığı, bakanın açıklaması ile gerçek sayı arasındaki farkı, petrol ithalatçı şirketlerin, Rusya'nın teslimatları durdurması veyahut Rusya'ya yaptırım uygulanması durumunda, Rus tedarikçilerle mevcut sözleşmelerden kısa sürede çekilebileceklerinin sinyalini verdiklerini söyleyerek açıklamada bulundu. Bu, tam bir ambargo!

Spahn, bakanın açıklamasındaki tutarsızlık ve fiili kota hakkında ayrıca şunları aktardı: "Ham petrole bağımlılığın, haftalar önce açıklanan %12'ye düşürülmesi, görünüşe göre daha çok kendiliğinden bir tahmindi."

CDU başkan yardımcısı, Rusya'ya olan bağımlılık, son zamanlarda petrolde pek azalmadığını, mart ayında ise bu oranın %37 olduğunu açıkladı.

Koalisyonun yavaş düşüşüne yönelik eleştiriler de vardı. FDP parlamento grubu "Welt am Sonntag"ın enerji politikası sözcüsü Michael Kruse, Rus petrolünün hala yüksek ithalat payının "kesinlikle yetersiz" olduğunu ifade etti.