Referandumdan ne çıkar?

Kuzey Irak'taki bağımsızlık referandumu yüzde 90’ların üzerinde evet, yüzde 7-8 hayır oylarıyla sonuçlandı. Katılım oranı ise yüzde 78 oldu…

Türkiye başından beri referanduma karşı olduğunu ve eğer yapılırsa bazı yaptırımların gündeme geleceğini yüksek sesle açıkladı.

Irak Merkezi Hükümeti’nin yanı sıra Türkiye ve İran da referandumun yok hükmünde olacağını sık sık dile getirdiler.

Referandum yapıldı ve bitti, şimdi merak konusu bundan sonra ne olacağı?...

Saddam’ın devrilmesinin ardından oluşturulan Kuzey Irak Kürt Yönetimi ile ekonomik ve siyasi olarak ilişkilerini en fazla geliştiren ülke Türkiye idi.

Bugün Kürt Yönetimi ihtiyaçlarının yüzde 70’ini Türkiye’den ithal ediyor…

Türkiye referanduma yüksek perdeden karşı çıkarak acaba doğru mu yapıyor, yoksa daha sonra kendini zora sokacak bir politika mı izliyor, bilemiyorum.

Bunu yanıtını zaman gösterecek ama ben kafama takılan bazı soruları sıralayarak bir beyin jimnastiği yapayım:

Referandumda çerçeve genişletilerek sadece Kürt bölgesi değil, Kürtlerin yaşadığı bölgelerin de bağımsızlığı söz konusu, ancak Türkiye, tarihsel ve etnik bağları olan Kerkük meselesini Kürt yönetimiyle görüşerek bir çözüme kavuşturamaz mı?

Türkiye’de yaşayan Kürtlerin ezici çoğunluğu Türkiye’den ayrılmayı düşünmese de, Kuzey Irak’taki soydaşlarının bağımsız bir devletin kapısını aralayacak bir referandumu gitmesini canı gönülden desteklemiyorlar mı? Bu bağlamda, Türkiye’nin referanduma karşı çıkması, Türkiye’deki Kürtleri rencide etmez mi?

Irak’ın toprak bütünlüğü tabii ki önemli ancak, fiilen bir toprak bütünlüğünden bahsetmek mümkün mü?

Irak Merkezi Hükümeti, “Kerkük valisini görevden aldım” derken, valinin bu kararı ciddiye almayıp “görevimin başındayım” demesi ve Irak yönetiminin bir yaptırımda bulunamaması, bunu doğrulamıyor mu?

Türkiye, Kuzey Irak’a yıllık 7 milyar dolar ihracat yapıyor iken, koyulacak ambargo ile bu gelirden mahrum kalması, vanayı kapatması halinde de 250 milyon dolarlık gelirden olması mantıklı mı?

Başta Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu olmak üzere Kürt kökenli AK Partili vekillerin, hükümetin referanduma karşı sert tavır almasını doğru bulmaması, dikkate alınması gereken bir durum değil mi?..

Umarım hükümetin Kuzey Irak referandumuna karşı aldığı sert tutum, önümüzdeki günlerde yumuşar ve karşılıklı görüşmelerle sorunlar uzlaşmayla çözülür.

Zaman; dostları artırıp düşmanları azaltma, mevcut dostlukları ise daha da güçlendirme zamanıdır.