Ramazanda kalp, tansiyon ve mide hastalarına uyarılar


Ramazan ayının, yaz mevsiminin sıcak ve uzun günlerine denk gelmesi, kronik hastalıkları bulunan kişiler için oruç tutmayı sakıncalı hale getirebiliyor. Gün içinde halsizlik ve yorgunluk şikayetlerine, tansiyon yükselmesi veya düşmesi gibi yeni problemler de ortaya çıkabiliyor. Düzenli ilaç kullanan yüksek tansiyon ve kalp hastalarının, hangi durumda oruç tutabileceğinin ya da oruç tutmalarına engel olabilecek hastalık boyutlarının iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Memorial Dicle Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Gökmen Bellur, kalp ve hipertansiyon hastalarına bazı uyarılarda bulunuyor.
* Doktorunuzun önerileri ile hareket edin.
* Tansiyon ilacınız idrar söktürücü özellikteyse bol sıvı alın.
* Böbrek yetmezliği ve kalp hastası olanların oruç tutması sakıncalı.
* Gün içerisinde belli aralıklarla tansiyon takibi yapılmalı.
* Özellikle tansiyon hastaları tuza dikkat etmeli.
Reflüsü olanlar nelere dikkat etmeli?

Ramazan’da iftar ve sahur zamanı yemeğe aşırı yüklenme ve yanlış beslenme sonucu mide rahatsızlıkları oluşabilir. Uzun süren açlığı takiben fazla miktarda besinin hızlı tüketilmesi sonucu midedeki asit miktarında artış olduğuna dikkat çeken Liv Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Binnur Şimşek ise, reflü hastalarına şu önerilerde bulunuyor.
• Günlük kalori ihtiyacının çok üzerinde beslenmemeli. İftar ve sahur arasında ek öğünler alınmalı, tek öğünde aşırı yemekten kaçınılmalıdır.
• İftar su veya çorba gibi sıvı besinlerle açılmalı. Bunları bitirdikten sonra 15-20 dakika beklenerek diğer besinlere geçilmelidir.
• Yemekler iyi çiğnenerek öğütülmeli ve hızlı yemekten kaçınılmalıdır. Çiğneme tükrük ve mukus salgılanmasını sağlayarak yemek borusu ve midenin iç yüzünü döşeyen örtüyü mide asidine karşı korumaktadır.
• İftar veya sahurda yemeği takiben hemen yatılmamalı, 2-3 saat beklenmelidir.
• Reflüyü artıran veya kolaylaştıran besinlerden (yağlı yiyecekler, kızartmalar, acılı-baharatlı yemekler, aşırı kahve ve demli çay, gazlı içecekler, sigara, alkol vb) kaçınılmalıdır.
• Reflü hastalığı için doktorunuzun önerdiği mide asit salgılanmasını azaltan ilaçlar iftar ve sahurda alınmalıdır.
Mide ülseri veya gastriti olanlar oruç tutmalı mı?
Önceden mide ülseri olanların Ramazan ayı öncesinde hekimlerine başvurmaları gerekiyor. Prof. Dr. Şimşek, bu hastaların geçirdikleri ülser hastalığına bağlı mide veya on iki parmak bağırsağında kalıcı bir hasar yoksa ve ülser tamamıyla iyileştiyse oruç tutabileceklerini belirterek, ülserin tekrarlamasını önlemek için günde bir adet mide koruyucu olarak bilinen ve mide asit salgısının azaltılmasını sağlayan ilaçların alınmasını tavsiye ediyor.
Sağlıkla kalın.