PYD’nin zor dönemi…

El Bab bitti gibi, kuşatma tamam, kent içi temizliğe sokak sokak devam ediliyor. Bir iki güne kadar kentin tamamı kurtarılmış olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, El Bab’ın ardından sıranın PYD-YPG güçlerinin olduğu Münbiç’e geleceğini, eğer ABD Başkanı Trump ile anlaşma sağlanır ise Türkiye’nin Rakka harekatına da katılabileceğini söyledi.

Suriye’nin DAEŞ terör örgütünden arındırılmasına yönelik sahada mücadele sürerken öte yandan Astana’da, Türkiye, Rusya ve İran’ın öncülüğünde Suriye hükümeti ve muhalifler arasında barış görüşmeleri devam ediyor.

23 Ocak’ta yapılan ilk görüşmelerde, 30 Aralık'ta yürürlüğe giren ateşkesin denetlenmesi için üçlü bir mekanizma kurulması kararlaştırılmıştı.

Astana'da 6 Şubat’ta yapılan ikinci tur görüşmelerde de daha önce sağlanan ateşkesin devamı konusunda görüş birliğine varıldı.

Barış görüşmelerine 23 Şubat’ta Cenevre’de devam edilecek. BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura, görüşmelerde, daha önce gündeme gelen Suriye’de bir geçiş hükümeti, yeni bir anayasa ve erken seçim konusunun masaya yatırılacağını bildirdi.

Özetlersek, bir yanda Suriye’nin DAEŞ’tan temizlenme operasyonu sürerken, diğer yandan barış görüşmeleri devam ediyor.

Peki, Türkiye’nin en hassas konusu olan PKK’nın Suriye kolu PYD-YPG meselesi ne olacak? PYD ve silahlı gücü YPG, Kuzey Suriye’de ele geçirdikleri topraklarda kalıcı olacaklar mı?

Erdoğan, El Bab’dan sonra sıra Münbiç’de derken, PYD-YPG güçlerinin Fırat’ın batısına geçmelerine izin verilmeyeceğinin altını çizerken, Rakka operasyonuna katılmanın şartı olarak da, YPG güçlerinin bu harekata yer almamasını istiyor…

PYD-YPG meselesi bugün sadece Türkiye’nin sorunu imiş gibi gözükse de, yarın farklı bir süreç gündeme gelecek.

Siz bakmayın PYD-YPG güçlerinin Suriye’nin DAEŞ’ten temizlenme sürecinde ABD, Rusya ve İran’ın desteğiyle rahat hareket edip, önüne gelen alanı ele geçirmesine…

Suriye’de barışın sağlanmasıyla PYD-YPG, yeni Suriye hükümetinin de hedefi haline gelecek.

Ayrıca PYD daha kurulmadan önce Suriyeli Kürtlerin büyük kısmını temsil eden onca örgüt vardı. PYD, PKK’nın desteğiyle ve silah zoruyla bu örgütlerin kimi liderini susturdu, kimini göçe zorladı, kimini ise infaz etti.

Zaten şu anda PYD’nin ele geçirdiği bölgelerde yaşayan insanların baskıcı yönetime karşı isyanı medyada da sıkça yer alıyor.

PYD ve silahlı kanadı YPG’nin, PKK’nın desteğiyle Suriye’de yaşadığı bahar havası öyle uzun ömürlü olmayacak. Bahar, hazan mevsimine dönecek; PYD ve YPG için asıl zor dönem bundan sonra başlayacak.