Putin ile yeniden yüzyüze…

Cumhurbaşkanı Erdoğan Moskova’da.

Rusya ile yaşanan geçici kriz sonrası Putin ile yüz yüze ikinci buluşma.

Bazı bakanların da katıldığı gezi, Türkiye ve Rusya arasındaki Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin altıncı toplantısı kapsamında gerçekleşiyor.

Konu ile ilgili yapılan açıklamada toplantıda, Türkiye ve Rusya arasındaki ikili ilişkilerin tüm yönleriyle kapsamlı şekilde ele alınmasının ayrıca başta Suriye olmak üzere iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası sorunlar hakkında görüş alışverişinde bulunulmasının öngörüldüğü bildirildi.

Aslında bu toplantı 2015 yılı Aralık ayında yapılacaktı.

Araya uçak krizi girince o zaman gerçekleştirilememişti.

Sürpriz bir şekilde gelişen ve iki ülke arasında kopma noktasına kadar gelen uçak krizinin tatlıya bağlanmasından sonra yine sürpriz bir şekilde yeniden başlayan ilişkiler şimdi Kasım 2015 seviyesine geldi.

İlişkilerin geliştirilmesi noktasında ilk buluşma geçen yıl St. Petersburg zirvesinde gerçekleşmişti.

Bu görüşme NATO ve AB çevrelerini epey tedirgin etmiş, batı basınında yer alan yorumlarda Türk Rus yakınlaşmasının batı açısından olumsuz sonuçlarının olabileceği değerlendirmelerine yer verilmişti.

Bu görüşmeden bir süre sonra, geçen yılın son günlerinde Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Karlov’un bir suikaste kurban gitmesinin ilişkileri yeniden bozabileceği endişesi yaşanmışsa da iki liderin telefon diplomasisi bu endişeleri yok etti.

Erdoğan Putin görüşmesi her ne kadar iki ülke arasındaki Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısı çerçevesinde gerçekleşecek olsa da görüşmelerin ana konusunun Suriye’deki gelişmeler olacağı açık.

Bu görüşme öncesinde Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar’ın ev sahipliğinde ABD ve Rusya Genelkurmay Başkanları ile yapılan üçlü üst düzey askeri zirvenin konusu da Suriye’deki gelişmelerdi.

Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT 1’de katıldığı programda Rusya heyetinde Genelkurmay Başkanı Org. Akar’ın da bulunduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, El Bab’ın kontrolünün ele geçirilmesinden sonra yaptığı açıklamalarda "El Bab'dan sonraki hedefimiz Münbiç'tir” demişti.

Erdoğan, TRT’deki açıklamalarında da Münbiç’teki gelişmelere değindi ve Türkiye’nin Münbiç’i gerçek sahiplerine bırakmaktan başka bir amacının olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Cerablus'taki, Rai'deki insanlar toprağına yerleşmenin huzurunu yaşıyorsa, oradakiler de bunu yaşasın diye bir tezimiz var. Üçlü görüşmeler de Sayın Genelkurmay Başkanımdan aldığım bilgiye göre iyi geçti. Bunu da Moskova'da Sayın Putin ile değerlendirme imkanımız olacak."

Türkiye’nin bu hedefinin önündeki en büyük engel Türkiye’nin terörist örgüt olarak nitelediği PYD.

Ondan da önemlisi PYD’nin gördüğü himaye…

Hem ABD’den, hem de dolaylı olarak Rusya’dan…

Rusya PYD’nin çekilmesini katkıda bulunarak Türk askerinin PYD ile karşı karşıya gelmesini önlemeye çalışıyor.

Böylece bir anlamda ABD’nin de işini kolaylaştırıyor.

Ancak PYD ise gördüğü bu himayelere rağmen, Türkiye’ye karşı terörist eylemlere girişmekten geri durmuyor.

Sözde DEAŞ’ı püskürtme amaçlı operasyonlarda müttefikler yanında imiş gibi duran PYD, DEAŞ’tan boşalan yerlere yerleşerek kurmayı hayal ettikleri Kürt Devleti için zemin hazırlamaya çalışıyor.

Genelkurmay Başkanları zirvesinde özellikle ABD’nin PYD konusunda Türkiye’nin hassasiyetine rağmen bildiğini okumada kararlı bir tavır takındığı, Rusya’nın ise bir orta yol bulma rolüne soyunduğu anlaşılıyor.

O açıdan Rusya’daki Erdoğan-Putin zirvesi iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için planlanmışsa da ve bazı anlaşmaların imzalanması öngörülmüşse de konjonktürel durum itibariyle Suriye meselesi öne çıkıyor.

Muhtemelen bu görüşmede Türkiye ve Rusya, Suriye konusundaki tutumlarını net bir şekilde belirleyecek, bir ortak çözüm önerisinde anlaşarak topu ABD’ye atacaklar.

Meselenin çözümü doğrultusunda gelişme sağlayabilmek için de Türkiye ile Rusya arasında olduğu gibi Türkiye ile ABD arasında da bir üst düzey görüşmeye ihtiyaç olacak.

Trump-Erdoğan buluşması için çalışmalar şimdiden başladı.

Ancak bu buluşmadan önce Trump-Putin zirvesi gerçekleşirse o da sürpriz olmaz.