Profesyonel Ordu Muhariptir

“Profesyonel Ordu” hakkında yazdıklarımızın boşa gitmediğini, bu yolda ciddî bazı adımlar atılmasına vesile olduğumuzu görmek, beni ziyadesiyle sevindirdi.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta salı günkü grup toplantısı sırasında “Gereken hazırlıkların ve planlamaların yapılmasının ardından Türkiye’yi bir daha bedelli kanunlarına ihtiyaç duyulmayacak bir askerlik sistemine kavuşturmuş olacağız” dedi. Bunun üzerine dikkatler yeni sistemin ayrıntılarına çevrildi.

Kulislerdeki yeni sistemle ilgili öne çıkan 9 ay tek tip askerlik fikri gerçek olursa hali hazırda devam eden 12 ay zorunlu askerlik süresi 9 aya düşmüş olacak..

Fakat yüksek okul (lisans) mezunu erlerin 6 ay olan mecburî askerlik süresi de 9 aya çıkmış olacak. Kulislerde konuşulan bu yeni sitem kanunlaştığı takdirde; bedelin ödenmesi durumuda yani, asgarî ücret x 6 ₺ parayı ödeyenler için bu 9 aylık askerlik 3 ay temel eğitimden ibaret olacak.

Bedeli ödeyemeyenler ise, 9 ay boyunca asgarî ücret alarak bir nevi profesyonel askerlik yapmış olacaklar.

Tatmin edici değil, meşhur lafla “yetmez ama evet”. Bu da bir adım netice itibarıyle... İnşá’allah sonrasında tamamen PROFESYONEL ORDU SİSTEMİ de yerli yerine oturur.

Muhterem cumhurbaşkanımızın bahsettiği çalışmalar şu anda hangi seviyede, ne halde bilmiyorum. Bu yüzden profesyonel ordu hakkında diğer bazı konuları yazmaya devam edeyim dedim...

* * *

1) Profesyonel ordu, muharip ordudur. Yani Profesyonel ordu, savaşacak savaşmak üzere yetiştirilen ordudur.. Türkiye bir asırdır “yurtta sulh, cihanda sulh” diyor ama TSK sürekli olarak savaşıyor...

Terörle mücadelede polisin Özel Harekât Timleri haliyle yetersiz kalıyor. Zira cephe fevkalâde geniş. Terör daha ziyade jandarma bölgelerinde (kırsal kesimde) cereyan ediyor.. Bu yüzden terörle mücadeleyi de TSK deruhte etmek mecburiyetinde kaldı.

Hal böyle olunca TSK yarım asra yakın zamandır bilfiil teröristlerle gerilla savaşı yapıyor... Bu çok dikkat isteyen ve uzmanlık gerektiren savaşa başlangıçta profesyonel olmayan askerleri de soktukları için yüzlerce gencimizi şehid verdik...

ABD ordusu profesyoneldir. ABD bu yüzden hiç gerekmediği halde ordusuna sürekli yeni cepheler açar.

Kâh, “Irak’a demokrasi götürüyorum” der, kâh “Afganistan’da terörle çarpışıyoum” der, kâh “Suriye’de barışı sağlamaya çalışıyorum” yalanıyla Türkiye’ye karşı savaşmaları için terör örgütüyle yan yana olur, teröristleri takviye eder...

Bu ABD yönetiminin ayıbıdır, günahıdır, rezilliğidir. Buna bakarak “profesyoel ordu kötüdür, savaşmaz ise darbe yapar” gibi abuk tezler üretmek, tarihî gerçekliğe aykırı yanlış zihniyetlerdir...

TSK profesyonel değildi ama 1960’ta ülke yöneticilerini idam eden bir ihtilâl yaptı. 1970’te muhtıra verdi, ülkeyi kaosa soktu. 1980’de yine ihtilâl yaparak yönetime el koydu, siyasetçileri Zincirbozan’a hapsetti, partileri kapattı, demokrasiyi durdurup ülkeyi yine en az 50 yıl geriye götürdü..

2) Profesyonel ordu darbelere kapalı bir ordudur... Yeter ki demokratik yollardan iktidar olanlar orduyu da yönetebilecek kapasitede olsunlar..

(devam edeceğiz inşá’allah) 09.08.2018