Amerika Birleşik Devletleri, George Floyd’un polis elinde ölmesi ardından, polise finansmanın kesilmesini tartışıyor. Minneapolis Kent Konseyi, polisi lağvetmeyi oyladı…

Amerika Birleşik Devletleri, George Floyd'un polis elinde ölmesi ardından, polise finansmanın kesilmesini tartışıyor.

Minneapolis Kent Konseyi, polisi lağvetmeyi oyladı…

Anketlere göre Amerikalıların sadece beşte biri polisin küçültülmesini destekliyor. Yani çoğunluk karşı. Bununla birlikte çoğunluk polis reformunun şart olduğunu düşünüyor… Son 50 yıldır geciken reform, ırkçı ve acımasız 'tedbirlerin' yerleşmesine yol açtı.

Demokratların dile getirdiği; polisin finansının kesilmesi veya feshedilmesi söylemi, özellikle salgın ve protesto döneminde, Trump'ın seçilmesine hizmet edebilir.

Trump'ı istemeyen kararsızların, kendilerini güvende hissetmedikleri bir ortamda, Demokratlara oy vermesi beklenmiyor.

Demokrat başkan adayı Joe Biden, bunun farkında. Bu nedenle sözcüsü, aktivistlerin ve İlhan Omar, Alexandria Ocasio Cortez gibi isimlerin çağrıları karşısında, Biden'in bu yönde bir kararı desteklemediğini açıkladı.

Washington D.C'de bulunan 16. Caddenin, Beyaz Saraya'a yakın kısmını 'Black Lives Matter Plaza' caddesi olarak değiştiren siyah belediye başkanı Muriel E. Bowser dahi, şimdiye dek polisin bütçesini arttırmış bir isim. Suçla mücadelede bu önemli. Bowser, iki blok boyunca yere kocaman sarı harflerle 'Black Lives Matter' yazılması için işçileri de organize etti.

Trump ve Polise Dair Tartışmalar

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da polis şefleriyle bir araya geldiğindeyse, polisin %99'unun iyi insanlardan oluştuğunu ifade etti.

Beyaz Saray basın sözcüsü Kayleigh McEnany, Başkan Trump'ın, Los Angeles ve New York valilerinin, bütçe azaltma yönündeki girişimlerinden dehşete düştüğünü söyledi. Trump, değil bütçe azaltmak, iyi bir gelire sahip polis teşkilatının önemini vurguladı. Her fırsatta da polis etkinliklerine katılan bir başkan.

Protestocuların bir kesiminin yağmaya başlaması üzerine, 1960'da Miami'de bir polis şefinin kullandığı; "when the looting starts, the shooting starts," nakaratını söyleyerek, yağmaya kalkarlarsa vurulacaklarını ifade etmesi, tepki almıştı.

Trump Siyah Oylarının Yüzde Kaçını Aldı?

Trump'ın siyah oylarının yüzde kaçını aldığı da tartışıldı.

2012 Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Mitt Romney'nin protestocularla yürümesi ardından, bu konu tekrar gündeme geldi.

CNN'e göre, Romney 2012'de, tarihin ilk siyahi başkanı Barack Obama karşısında, siyah oylarının % 6'sını aldı. Beyaz Saray sözcüsü, Romney'nin siyah oylarının sadece %2'sini aldığını ifade etti.

Trump ise 2016'da, karşısında siyah bir başkan adayı yokken, siyah oylarının % 8'ini aldı.

Siyahlar ve Vergi Tartışması

Romney'nin, 2012 kampanyası sırasında siyahları kast ederek, seçmenin %47'sinin devlete bağımlı ve yardımlarla geçinen insanlar olduğunu söylemiş olması da gündeme geldi. Trump'a bu da soruldu.

Trump'ın cevabı 'Bunların tartışılabilmesi gerekir, %47 veya %50'ye yakın bir kesim, gelir vergisi ve pek çok diğer vergiyi ödemiyorlar' dedi.

Elbette bu cevap Trump'ın son on yıldır vergi ödemediği iddialarının da yeniden hatırlatılmasına yol açtı…

'Polise Giden Para Evsizlere ve Sosyal Hizmetlere Gitsin'

Polise giden paranın, evsizlere, uyuşturucuyla mücadeleye- bağımlıların tedavisine, akıl hastalarının iyileştirilmesi gibi hizmetlere gitmesi gerektiğini ve böylece suçun azalacağını savunanlar var. En önemli tezleri, reformun şimdiye kadar çalışmadığı… Bütçelerin ağırlıklı kısmının polise gittiğini ifade ediyorlar.

Buna karşı olanlar, bu hizmetlerin yerel otoritelerce sağlanması gerektiğine dikkat çekiyor. Paranın nereye gittiğinin belli olmadığını, sosyal hizmetlerin yanısıra polis varlığının mecburi olduğunu söylüyorlar. Polis bütçesinin bir kısmını aktarmayı değil, daha çok polise ihtiyaç olduğunu, güvenlik ihtiyacının karşılanmasını savunuyorlar.

Polis reformu gibi sosyal hizmet bütçelerine yönelikte reform şart.

Minneapolislilerin övündüğü ve 'bizi takip edin' dedikleri yeni modelin ne olacağını da merakla izliyoruz.

Polis Tarafından Öldürülenlerde Siyah Oranı

Polis yaklaşık beş yıldır, her yıl 900'lü rakamlarda kişiyi vurarak öldürüyor. Yani yılda yaklaşık bin kişi. 2015'ten beri 5400 kişi bu şekilde öldü. Bunların ağırlıklı kısmı silahlı kişiler… Washington Post'un referans aldığı kaynaklara göre, vurularak öldürülenlerin yarıya yakını beyaz.

Yani az bir farkla çoğunluğu siyah... Siyah oranı bazı kaynaklarda çok daha az. Siyahların suça karışma oranıyla açıklanamıyor bu oranlar. Çünkü vurulanların oranı eşit dahi olsa, siyahların toplam nüfusta beyazlara oranı düşük. Dolayısıyla ölümlerde siyah oranı genel nüfustaki siyah oranına göre fazla. 5 yıldır yıllık sayıda bir dalgalanma dahi olmaması da ilginç.