Eski Sovyet Cumhuriyeti Özbekistan'da günlerce süren huzursuzluk sonucunda yetkililer ilk defa ölü ve yaralı sayısı konusunda somut bilgi verdi. Resmi bilgilere göre, Karakalpakstan özerk Cumhuriyetinde geçen hafta sonundan bu yana çıkan isyanlarda en az 18 kişi hayatını kaybetti.

Eski Sovyet Cumhuriyeti Özbekistan'da günlerce süren huzursuzluk sonucunda yetkililer ilk defa ölü ve yaralı sayısı konusunda somut bilgi verdi. Resmi bilgilere göre, Karakalpakstan özerk Cumhuriyetinde geçen hafta sonundan bu yana çıkan isyanlarda en az 18 kişi hayatını kaybetti. Geçmiş pazartesi günü, Başsavcılık Ofisi temsilcisi Abror Mamatov tarafından duyuruldu.

Ulusal Muhafızlara göre, 240'tan fazla yaralanma da vardı. Bunlardan 94'ü hastanelere kaldırıldı. Basında çıkan haberler, önemli ölçüde daha fazla ölüm ve yaralanmadan söz etti. Ancak, bu resmi olarak doğrulanmadı. Reuters haber ajansına göre, Ulusal Muhafızlar geçen cuma günü protestolar dağıtıldığında 516 kişiyi tutukladı.

Ülkenin batısındaki bölgenin başkenti Nukus'ta, geçen hafta sonunda protestolar patlak verdi. Karakalpakistan bölgesinin egemenliğinin artık açıkça belirtilmediği planlı bir anayasa reformuna yöneliktirler. Mamatov "kitlesel huzursuzluk"tan söz etti.

Cumhurbaşkanı Mirzijoyev Teslim Oldu

Protestolar karşısında 35 milyon nüfuslu ülkenin Cumhurbaşkanı Şevket Mirsiyoyev teslim oldu. Karakalpakstan'ın egemenliğine ilişkin anayasal paragraflar artık değişmeden kalmalıdır. Mirsiyoyev, "yıkıcı eylemler" sırasında taş atan, ateş açan ve polise saldıran isyancılardan söz etti. Otoriter eski Sovyet Cumhuriyetinde, hükümet her türlü eleştiriye karşı sert davranır.

Aral Denizi kıyısındaki Karakalpakstan'da sadece iki milyon insan yaşıyor olsa da 164.000 kilometrekarelik bir alana sahip bu bölge, ülke yüzölçümünün neredeyse %40'ını kaplıyor ve Avusturya'nın iki katı büyüklüğündedir. Ayrıca Cumhuriyetin kendi parlamentosu vardır. Karakalpak, Özbekçe ile birlikte resmi dildir.