Öz yurdunda garip Kerkük

Medyada çok yer almasa da Kerkük de bugünlerde tansiyon baya yüksek. Kerkük evlilik programları kadar değer görmedi. Bu bizim utancımız olmalı. Medya sadece saniyelik haberlerle geçiştirdi. ABD’de kuş uçsa kıyamet koparan medya mesele Kerkük olunca sessini çıkarmadı.

******

Biraz geçmişe gidelim. ABD'nin 2003'te Irak'ı işgali sırasında Kürt güçleri, Kerkük'ü fiilen ele geçirmiş, kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı. Yüz binlerce Irak Türk’ü, zorunlu göç ile yurtlarından uzaklaştırılmıştı.

********

Tarih 26 Şubatı gösteriyordu. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, çeşitli temaslarda bulunmak üzere İstanbul'a geldi. Öte yandan, Barzani'nin ziyareti sebebiyle, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda ve Ankara Esenboğa Havalimanı'nda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bayrağının asıldığı görüldü.. Küresel paçavra neden asılmıştı? Bunu düşünürken bundan sonraki sürecin araştırmasını ve yorumlamasını size bırakıyorum. ’Biz seni niye okuyoruz ‘’demeyin. Şimdi araştırıp sorgulama vaktidir.

*******

Olayı daha iyi anlamak için Merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun bir sözünü paylaşmak istiyorum "Barzani için ABD'ye bir şey denilecekse, 'itine köpeğine sahip ol' denilmeli. 'Eğer oraya girersek onlar da, sen de kurtaramazsın' denilmeli. ''İnşallah bir gün iktidar olursak Barzani'yi Diyarbakır'da yargılar Habur'da asarız'' diyor.

*******

Televizyon izlerken bir alt yazı geçti ‘’ Irak'taki Kerkük İl Meclisi, kentteki resmi kurum ve kuruluşlarda Irak bayrağının yanında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bayrağının da asılmasını onayladı. ‘’ dedi. İlk aklıma gelen 1926 Ankara Antlaşmasıyla Kerkük Irak’ın toprak bütünlüğünü sağlanması şartıyla ile verildi. Meclisteki oylamada sayısı 26 üyeden oluşan Kürt listesi onaylamış. Kerkük İl Meclisi’ndeki Türkmen ve Arap üyeler oylamaya katılmamış. Ayrıca Irak Anayasanın 21. maddesine göre hiç bir il tek başına ve Irak bayrağının dışında bir bayrak asma hakkı yok. Sonradan anladım ki oylamada sözde yapılmış. Anlaşılan ABD’nin Irak’ı işgali ile hazırlanan bu oyun Ortadoğu’nun karışık olduğu bu dönemde piyasaya sürüldü. Bop ’un bir parçası olabilir mi?

******

Büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız. Ortadoğu coğrafyasının yeniden şekillendiği bu dönem hem Türkiye’nin hem de Müslüman Türkün kaderini belirleyecektir. Bugün Kerkük’te olup bitenlere seyirci kalırsak yarın Anadolu’da büyük bedeller öderiz.