Osmanlı Devlet’i döneminde Padişahların tılsımlı gömleklerinin sırrı halen tam manası ile çözülebilmiş değil. Topkapı Sarayı’nın bir bölümünde ‘’Tılsımlı Padişah gömlekleri ve kaftanlar’’ yer alıyor. Harvard Üniversitesinin dahi peşine düştüğü tılsımlı gömleklerin sırrına hala tam olarak vakıf olunabilmiş değil.

Cem Sultan Ve Tılsımlı Gömleği

Tılsımlı gömlekler, üzerlerine cin sembollerinin bedensiz varlıklarla temasa yaradığına inanılan şekillerin ve çeşit çeşit duların işlenmiş olduğu ipekten yapılmış giyeceklerdir ve Topkapı Sarayı’nda bunlardan çok sayıda vardır. Cem Sultan’a ait olan ve yine sarayda muhafaza edilen tılsımlı gömlek ise, hiç kullanılmamış, hatta gömleğin yakası bile açılmamıştır.

Topkapı Sarayı’nda üzeri dualarla, muskalara mahsus işaretlerle işlenmiş rengarenk bir gömlek var: Cem Sultan’a, Fatih’in gurbetlerde can veren bahtsız şehzadesine ait bir gömlek… Zamanın en iyi ipeğinden, binbir emek ve göz nuru harcanarak yapılmış ama sadece giyilmeleri için değil, bir başka maksatla dokunmuş… Amaç, üzerindeki işaretlerin giyeni kötü etkilerden korumaları. Sadece bu kadar da değil; cin, peri, vs. yaklaştırmayacaklarından, şans ve baht açacaklarından emin olunması. İşte bu yüzden, üzerleri çeşit çeşit ‘’ Vefk’’ ile, yani bedensiz varlıklarla temasa yaradığına inanılan, içlerinde harf veya rakam yazılı küçük kutucuklara bölünmüş karelerle yahut dikdörtgenle doludur.

Ayrıca Cem Sultan’ın, Topkapı Sarayı’nda bulunan çok özel bir tılsımlı gömleği yer almaktadır. Bu gömlek tam 3 yılda tamamlanmıştır. Üzeri baştan sona dua ve şekillerle kaplı olan gömlek hiç giyilmemiştir. Tarihçilerin tahmini bu kıyafetin dikimi bittikten sonra hiçbir şekilde Cem Sultan’a ulaştırılmadığı yönündedir.

Tılsımlı Kıyafetler Asla Yıkanmıyordu

Tılsımlı kıyafetler patiskadan yapılmış kumaşlar ile tasarlanıyordu. 90 civarındaki tılsımlı kıyafet için de sadece 2 tanesi farklıdır. Bunlardan biri Atlastan, diğeri ise ipekten yapılmadır. Patiska kullanılmasının sebebi üzerine yazı yazılmasıdır.

İnce ve kaygan bir tabaka ile kaplanan bu patiska kıyafetleri nakkaşlar belirlenen dua ve sembollerle beziyorlardı. Haliyle de bu tılsımlı kıyafetler asla yıkanmıyordu. Zira yıkandığında üzerindeki dua ve semboller yok oluyordu.

Gömleklere Hz. Ali’nin Kılıcının İşlenmesi

Hz. Ali de Padişah gömleklerinde sıkça yer alan bir figürdür. Bir gömlekte Allah-Muhammed-Ali üçlemesi yer alıyor. Hz. Ali’nin kılıcı Zülfikar da gömleklerin üzerine işlenmiştir.

Genellikle Zülfikar kılıcı Padişahların savaşlarda giyindiği tılsımlı kıyafetlerde bulunuyor. Bu da kılıcın düşmana galip gelme ve güç için bir tılsım oluşturduğuna olan inancı arttırıyor.

Tılsımlı Yakalar

Padişahın giydiği yakanın şekli kaftan şekli gibidir. Padişahlar bu kaftanı culüs ettiğinde yani tahta çıkışta giyiyordu. Bu kaftanlar değerli bir kumaştan yapılmaktaydı. Yakası kürkle çevrilidir. Bu yakalar ayrıca nazara karşı kullanılıyordu. Bu da Tılsımlı yakalarında önemli olduğunu bize göstermektedir.