Oruçta Dengeli Beslenin

Türk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Sezgin, hayatımızda önemli bir yeri olan Ramazan ayında oruç tutarken sağlıklı ve dengeli beslenmenin mümkün olduğunu belirterek, uyarılara dikkat edildiğinde güzel bir bayram geçirileceğine dikkati çekiyor.

Prof. Dr. Sezgin, iftarda yağlı, ağır gıdaların tüketilmesinin kan şekerini hızla yükselttiğine ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olabildiğine işaret ederek, iftar yemeğine dikkat etmek, aşırıya kaçmamak, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamak gerektiğini vurguluyor.

Prof. Dr. Sezgin, Ramazan süresince “İftarda hafif bir çorba, ardından sebze yemekleri ve haşlama veya ızgara, bir parça kırmızı veya beyaz et tercihen yenilmeli. Yavaş yemeye özen göstermeli, ardından eğer tatlı yemek isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Taze veya kuru meyveler, şerbetler yerine taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata gibi içecekler tercih edilmelidir. Sahur yemeğinde yine dengeli bir beslenme biçimini uygulamakta fayda vardır” önerilerinde bulunuyor.

Hazımsızlık çekmemek için iyice çiğnenen gıdaları yavaş bir tempo ile yemek, hava yutulmasını ve buna bağlı oluşabilecek karında şişkinlik ve rahatsızlık hissini azaltacağını belirten Prof. Dr. Sezgin, “Su tüketimi iftardan sahura kadar düzenli olmalı. Sucuk, salam, sosis vb. besinlerden, börek vb. hamur işi gıdalardan uzak durulmalıdır. Ekmek olarak tam buğday unlu, kepekli ya da çavdar ekmeği tercih edilmesi, kan şekerini kontrol altında tutar ve tokluk hissi verir” diyor. Prof. Dr. Sezgin, diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların doktorlarına danışarak oruç tutmalarında sakınca olup olmadığına dikkat etmeleri gerektiğini sözlerine ekliyor.


Şekeriniz Varsa

Lokman Hekim Hastaneleri Dahiliye Uzmanı Dr. Yavuz Ayman ise, şeker hastalığının kişiden kişiye farklı seyrettiğine, tedavisinin de farklı olduğuna dikkati çekerek, “Hastaların bir kısmı yalnız diyet, kimi hasta yalnızca hap, kimi hastalar ise insülin kullanmaktadır. Şeker hastaları, hekimlerinin tavsiyelerine uymalıdır. Orucun ilk günlerinde kan şekeri sık takip edilmeli ve hekime danışılmalıdır” uyarısında bulunuyor.

Dr. Ayman, Ramazanda oruç tutmak isteyen şeker hastalarına, “Kan şekeri sık düşenler ve yüksek seyredenler, günde 3-4 kez insülin kullananlar oruç tutmamalıdır. İftarda ve sahurda kan şekerinde hızlı yükselmeye neden olan unlu ve şekerli gıdalardan uzak durulmalı, meyve suyu ve kola tüketilmemelidir. İftarda çorba, et yemeği, sebze, tam buğday ekmeği, su veya ayran tercih edilmelidir. Yağda kızartma yerine ızgara, haşlama, tencere yemekleri tüketilmelidir. Sahurda tam buğday ekmeği, yumurta, peynir, zeytin, sebze ve bakliyat tüketilmelidir. Gün içinde daha uzun süre tokluk sağlayacak ve kan şekerinde ani düşmeler olmayacaktır. İftar ile sahur arasında badem, ceviz, yoğurt tüketilebilir ve 2-2.5 lt su tüketilmesi uygun olur” önerilerinde bulunuyor.
Sağlıkla kalın.