Ramazan ayından önce düzenli spor yapanların oruç tuttuğu dönemde spora ara vermesi kazandıkları kondisyonları kaybetmesine sebep olmaktadır. Bir ayda kaybedilen kondisyonu geri kazanmak haftalar sürebilir.

Ramazan ayından önce düzenli spor yapanların oruç tuttuğu dönemde spora ara vermesi kazandıkları kondisyonları kaybetmesine sebep olmaktadır. Bir ayda kaybedilen kondisyonu geri kazanmak haftalar sürebilir. Oysa değişen uyku ve beslenme saatlerine göre egzersiz programı yapılarak eski formu korumak mümkün olabilmektedir. İftar saatinden önce özellikle de sabah saatinde yapılan egzersizler mineral ve su kaybına, bu da yorgunluğa ve günün zor geçmesine neden olabilir. İftar sonrasında yapılan 45-60 dakikalık yürüyüş egzersizleri kişiyi hem zinde tutar hem de iftar sonrası yapılacak spora hazır hale getirir.

Ağır besinlerden uzak durun!

Ramazan ayında değişen uyku, beslenme ve egzersiz saatleri metabolizmayı şaşırtarak yavaşlatsa da iyi bir planlama yapılarak sağlıklı bir oruç dönemi geçirilebilir. Ramazan ayının başında sağlıklı ve formda kalmak için düzenli egzersiz yapan kişiler başta olmak üzere oruç tutanların iyi bir planlama yapması gerekir. Bu bir aylık süreçle , sahip olunan kas kuvvetini ve kütlerisini korumak, kardiyovasküler bakımdan da kondüsyon düzeyinin korunması hedeflenmelidir.

İftarda beslenme uzmanlarınında belirttiği gibi sindirim sistemini çok yormadan, besleyici değeri yüksek gıdalar tüketilmelidir. Açlık, susuzluk ve aşırı sıcak nedeniyle gündüz yorulan vücut iftardan bir süre sonra kendisini toparlamaktadır. Bu aşamadan sonra egzersize başlamak hem yeniden yorulmayı engeller hem de iyi bir verim alınmasını sağlar. İftardan sonra da olsa spor yapmaya başlayan kişi, vücudunun aşırı derecede su ve mineral kaybetmemesi için sıvı alımını aksatmamalı, spor yaptıktan sonra hafif yiyecekler tüketerek vücudun ertesi güne dinç kalmasını sağlamalıdır.

Egzersiz programı sağlık durumuna göre ayarlanmalı!

Ramazan ayında vücudu fazla yormamak için haftada dört beş kez egzersiz yapılmalıdır, iki rezistans(kas kuvvetini koruma), iki üç kardiyo(kilo kontrolü ve kalp akciğer sağlığını koruma) olarak planlanmalıdır. Kardiyo antremanlar 30-60 dakika arası olmalıdır. Kişinin performans düzeyine göre koşma, hızlı yürüme, bisiklet ve yüzme seviyesinin ayarlanması gerekir. Rezistans antremanlarında ise kişinin global kas gruplarına(bacak, sırt, göğüs, omuz, karın, ön kol ve arka kol) çalıştıracak bir egzersiz programı yapması gerekir. Bu program içerisinde her bölgeyi çalıştıracak ikişer hareket seçip, on beş yirmi tekrar yapılması kas kayıplarını engeller. Kondüsyonun korunması için haftada iki gün rezistans yapılması yeterli olur.

Sıvı kaybından kaçının!

Spor için yemeğin üstünden bir iki saat geçmesini beklemelisiniz. Sporun ardından tekrar hafif şeyler yiyebilirsiniz. Oruç tutarken egzersiz programınızı aksatmak istemezseniz, aşırı sıvı kaybına neden olmayacak sporları tercih etmelisiniz. Ramazan ayında normal programınızı hafifletmeniz gerekebilir.

Ramazanda vücut tüm gün besin ve suya ihtiyaç duyduğu için iftardan sonra yüksek şiddetli egzersizler yapmak; Kalp rahatsızlığı başta olmak üzere bir çok sağlık problemine yol açabilir. İftar saatinden sonra kan şekeri yükseldiği için egzersiz yapmakta acele edilmemesi gerekiyor. Egzersiz sonrası bol su tüketerek sıvı kaybının önüne geçilebilir ve metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Egzersiz sonrasında dinlenmek; Hem vücudun ritmini yeniden bulması hem de hücrelerin canlanması açısından önemlidir. Yürüyüş, esneme hareketleri, plates Ramazan ayına uygun egzersiz seçenekleri arasında yer alır. Yüksek tansiyon, şeker, kolesterol ve kalp rahatsızlıkları olanların şiddetli egzersizlerden kaçınması gerekiyor.