Mustafa Küçük’ün “Açma Bugün Perdeleri” isimli türküsünü bilmeyeniniz yoktur. Türkünün “Ben seni çok sevdim amma/Onursuz da yaşayamam/Neler duydum sorma neler/Ben bu yükü taşıyamam* bölümü oldum olası bana çok dokunaklı gelmiştir. Bu kadar ünlü olmasının nedenini belki de burada aramak gerek.

Mustafa Küçük'ün 'Açma Bugün Perdeleri' isimli türküsünü bilmeyeniniz yoktur. Türkünün 'Ben seni çok sevdim amma/Onursuz da yaşayamam/Neler duydum sorma neler/Ben bu yükü taşıyamam* bölümü oldum olası bana çok dokunaklı gelmiştir. Bu kadar ünlü olmasının nedenini belki de burada aramak gerek.

Birinci derece sit alanı demek bilimsel ve arkeolojik çalışmalar dışında kesinlikle dokunulmaması gereken alan demektir. İnsan onuru da birinci derece sit alanıdır. Titizlikle korunması gereklidir. Peki çevremizde onurumuza yönelmiş bu kadar tehdit varken bu nasıl olacak? Onurumuzu korumak için ne tür önlemler alabiliriz?

Burası; onuruna dokunulduğunda çekinmeden cinayet işleyebilen insanların yaşadığı bir ülke. Bu konu o kadar önemli ki onurunuz için adam öldürmüş iseniz hapishanede bile saygı görüyorsunuz. Bu durumu onayladığım düşünülmesin. Cinayet; en basit ifadeyle, onurunu korumak için başka yol bilmeyen cahillerin işidir. Amacım diğer yolları göstermek.

Her işin başı eğitim. Bu konularda kendimizi eğitebiliriz. İtle dalaşmaktansa çalıyı dolaşmak daha iyidir. Onur ve gurumuza zarar verebilecek kişi, kurum ve uygulamaları iş ciddiye binmeden tahmin etmeli ve onlardan uzak durmalıyız. Mesela birisi size gerçekçi olmayan vaatlerde bulunabilir. Kandırılmak istemiyorsanız böyle bir teklifi başından reddetmelisiniz.

Kendimizi eğittiğimiz gibi çevremizi de eğitmeliyiz. İnsanların bizi kıran davranışlarını içimize atmamalıyız. Hemen ifade edersek karşıdaki insana hatasını telafi etme fırsatı vermiş oluruz. Bazı insanların onurunu en çok cevap verememek kırmaktadır. Bazı ifadeleri yıllarca içinde saklayan çok kişi vardır. Bu yüzden şeffaflık farkındalık yaratır ve ayrıca en iyi savunma aracıdır.

Bunların dışında alabileceğimiz pratik önlemler de vardır. Mesela onurumuza yönelik tehdit bir arkadaşımızdan geliyorsa onu hayatımızdan çıkarabiliriz. İş arkadaşımızdan geliyorsa onunla mecbur kalmadıkça görüşmeyebiliriz. İşin anahtarı bizi değersiz hissettiren kişilerle minimum iletişimdir. Durum ne kadar vahim olursa olsun çözümün yüzde elli biri bizim elimizdedir.

Bir diğer önlem çalışma ortamımızı değiştirmektir. Bu kolay değildir. Fakat biraz araştırma ve biraz da cesaret işi çözer. Benzer koşullarda başka bir işyerinde çalışma ya da başka bir iş yapma imkanı her zaman vardır. Başka bir ortama alışmak zor olabilir ama dünyada insan kıymeti bilen çok işyeri var.

Onurumuza aile ortamında yönelen tehditler ise bizi en çok çileden çıkaranlardır. Ailemiz tüm zayıf yönlerimizi bildiği için onlara karşı kendimizi savunamayız. Aile içi şiddetin önemli nedenlerinden biri de budur. Kardeşiniz, anneniz, babanız, eşiniz ve çocuklarınızdan gelen tehditler varsa ne yapabilirsiniz ki? Fakat bardağın dolu tarafı görmek isteyenler için her zaman yerindedir.

Aileniz sizi iyi tanır. Yanlış anlama ihtimali en düşüktür. Dahası, aile içinde hatanızı telafi etme imkanı her zaman vardır. Ortaya büyük bir sorun çıktığında bile sabır göstermek ve orta yolu bulmak için çabalamalıdır. İşe yaramazsa destek alınır. Fakat iş çığırından çıktığında aklınıza aile içi şiddet gelmesin. Biraz mesafe koyun araya. Yine de olmazsa yolunuzu güzelce ayırın.


*http://www.turkulerimiz.biz/turku_sozleri-5400-Acma-bugun-perdeleri-sozleri.html#.XfETQWQzbb0