OKUMAYI SEVMEK

Serinin devamında okumak üzerindeyiz. Yazıdan yeterince bahsettik, okumaya yoğunlaşacağız artık.

Bir şeyi yaparken hatta yapmayı planlarken, onunla sevgi ilişkimizi değerlendirmek önemli. Sevdiğiniz bir şeyi yapmak kolaydır, sevmediğiniz bir şeyi yapmak zordur. İnsanlar ne yazık ki buna pek kafa yormazlar. Oysa beynimizde haz döngüsü çok güçlüdür. Çilekeşlik söylemcileri falan aldatmasın sizi, onlar da çile çekmekten haz duyar, zevk alır. Habire zulüm altına düşenlerin bir kısmı, ezilmenin hazzına bağımlılıktan düşer biraz da o duruma.

O zaman iyi bir okur olmanın yolu da okumayı sevmekten geçiyor. Okumayı sevememek ise, çoğu zaman okuldan kaynaklanıyor. Düşünsenize ülke çapında aynı kademede olan tüm çocuklara aynı tavsiye kitap listesi uygulanıyor. Umarım yanılıyorumdur, umarım vazgeçmişlerdir bundan...

Goodreads'te hesabım var ve 3 bine yakın okunmuş kitap var listemde. Orada yüzlerce kitaplık listeleri olan epeyce arkadaşım var. Ve ortak okuduğumuz kitapların oranı o kadar düşük ki...

Çok fazla kitap var, çok fazla seçenek var. Herkesin zevki kendine göre. Okunabilecek farklı kitap sayısı belki milyonlarca. Okunabilecek farklı kitap türü bile alt türlerle birlikte yüzlerce.

O zaman ne yapmalı? Sevdiğiniz şeyler okuyun. Ya da çocuğunuz mesela bırakın sevebileceği şeyler okusun. Okuma zevki ve okuma alışkanlıkları geliştikçe henüz sevmediğiniz ama okumak istediğiniz alanlara doğru da yönelin. O alanlarda okumayı sevmeyi de öğrenin.

Toplumumuzda ve pek çok toplumda yaygın bir yanlış anlayış vardır: Zor olanın güzel olduğu, kolay olanın güzel olmadığı yönünde. Ya da değerli deyin; zor olanın değerli kolay olanın değersiz olduğu yönünde...

Oysa doğrusu kolay olanı yapmaktır. Zorlaştırmak değil kolaylaştırmaktır. Bazen kolay, zaten değerlidir. Bazen değerli, zor olandır. Değer ve zorluk her zaman aynı şey demek değil. Ama yapabileceğimiz kolay olandır, zor olan değil. Kolay olanı yaparız, zor olanı yapamayız. Zor olanı yapmanın yolu, kolaylaştırmaktır. Zorlukları aşmanın yollarını bula bula, kolaylaştıra kolaylaştıra yaparız zor olanı.

Okumak da farklı değil. Kolay olanı, keyif aldığınızı okuyun. Okuma alışkanlıklarınızı geliştirin. Okumanız gereken zorlar da kolaylaşır böylece.