Sur İçi’nin içimizin açan güzelliklerini bir bir keşfetmeğe devam ediyoruz. Huzur ve sanat kelimesinin yan yana geldiği nadide mekân ve onun banisini yâd edeceğiz.

Sur İçi'nin içimizin açan güzelliklerini bir bir keşfetmeğe devam ediyoruz. Huzur ve sanat kelimesinin yan yana geldiği nadide mekan ve onun banisini yad edeceğiz.

Sultan III. Murat dönemi kubbe altı vezirlerinden Cedid Nişancı Boyalı Mehmet Paşa Halep Kadısı Pîr Ahmed Efendi'nin oğludur. Nişancılık görevinden bir dönem ikinci vezirliğe kadar yükselmiş hizmet adamıdır. 1596 yılında alemi cemale göç eylemiştir. Vefatına rahmetli Sa'î'nin söylediği şu tarih, türbesinin kapısı üstündeki kitabede yazılıdır: 'Dediler Vasılı Hak oldu Nişancı Paşa'. Nişancı Mehmed Paşa vezirlik döneminde başlattığı külliye günümüze denk adından söz edilmesine vesile olmuştur. Külliyesinden kısaca bahsedersek banisinden dolayı külliye, Nişancı Külliyesi, Nişancı Paşa Külliyesi, Cedit Nişancı Mehmet Paşa Külliyesi, Boyalı Mehmet Paşa Külliyesi isimleriyle anılır. Külliye, Cami, Türbe, iki Medrese, Sebil ve hazireden oluşur. Külliyeye daha sonra bir tekke ilave edilmiştir. Bu tekke maalesef günümüze ulaşmamıştır.

Hazirede medfun olan diğer zatlar:

Kadiri Tarikatı Şeyhlerinden Abdül Hilmi Efendi Hz.

Hacı Mehmet Efendi

Hacı Halil Efendi

Ahmet Efendi

Ahmed Şemseddin Efendi

Müderris Sami Efendi

Eyüp Kadısı Mehmed Nutki Efendi

Evliya Çelebi hazîrede Nişancı Mehmed Paşa'nın damatları Kınalızade Fehmi Mehmed Efendi ile Bostanzade Küçük Mehmed Efendi'nin, Kara Nişancı akrabasından Şah Mehmed Efendi'nin, Kınalızade Ali Efendi'nin ve Abdullah Abdülkerimzade'nin medfun olduğunu bildirir.