Nasıl Korunuruz?

[email protected]


Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser ve kadınlarda kanserden ölüm nedenlerinde ikinci sırada yer alıyor. Tüm dünyada yılda bir milyonu aşan sayıda kadına bu tanı konuyor ve yılda 400 binin üzerinde ölüme neden oluyor.
Okan Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Abut Kebudi, meme kanseri görülme sıklığının yaşla beraber arttığını belirterek, “Olguların ¾’ü menopoz sonrası dönemdedir. Böylesine önemli ve sık görülen bir hastalıkla mücadelede amaç, bu hastalığın görülme sıklığını azaltmaya çalışmak ve bu hastalığın geliştiği olgularda da hastalığı mümkün olduğu kadar erken evrede yakalamaktır” diyor.

Sporla Kurtulun
Prof. Dr. Kebudi, meme kanserinin kilolu (özellikle menopoz sonrası) kişilerde daha çok, spor yapan kişilerde de daha az sıklıkta görüldüğüne dikkat çekerek, “Genetik yapımızı değiştiremesek de, yaşam biçimimizi düzenleyerek genel olarak kanserden korunmak veya riski azaltmak mümkündür. Bu noktada düzenli spor yapmak, stresle başa çıkabilmek, beslenmemize dikkat etmek, sigara içmemek gibi önlemler önemlidir” açıklamasında bulunuyor.
Prof. Dr. Kebudi’nin meme kanserinden korunmak için önerileri şöyle:
* Her kadın 20 yaşından itibaren ayda bir (ömür boyu)kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır.
* 20- 40 yaş arası üç yılda bir (hiç şikayeti olmasa da) meme hastalıkları konusunda deneyimli bir cerraha muayeneye gitmelidir.
* 40 yaşından itibaren yılda bir (ömür boyu) meme hastalıkları konusunda deneyimli bir cerraha muayeneye gitmelidir.
* 40- 49 yaş arasında kişi riskli bir durumda değilse iki yılda bir, riskli ise yılda bir mamografi çektirmelidir.
* 50 yaşından itibaren ise, yılda bir (bazı görüşlere göre hastanın risk durumuna göre 2 yılda bir) mamografi çektirilmelidir.
Meme kanserinin batı toplumlarında neredeyse 7 kadında bir görülüyor olması, erken tanının önemini arttırıyor. Prof. Dr. Kebudi, erken tanı ile hastalıktan büyük ölçüde kurtulmanın veya az zarar görmenin mümkün olduğunu dile getirerek, “Ayrıca erken tanı konulduğunda uygulanacak tedaviler (cerrahi ve onkolojik ek tedaviler) de daha sınırlı olmakta ve daha iyi kozmetik sonuçlar söz konusu olmaktadır” uyarısında bulunuyor.
Bilinçli davranarak meme kanserine yakalanma riskimizi azaltarak, bu hastalıktan gelecek zararı en az tedavi ile azaltmak mümkün olabilecek.
Sağlıkla kalın.