Bu tarikat, ruh ayağı ile yürünen bir tarikattır. Tefekkürlerine ve düşüncelerine çok önem verilen, iman lezzetlerini esas kabul eden bir tarikattır. Bu müridin, işini allaha sadakat esası üzerine bina etmesidir ki binanın sağlam temel üzerine oturması için doğruluk esastır.

Bu tarikat, ruh ayağı ile yürünen bir tarikattır. Tefekkürlerine ve düşüncelerine çok önem verilen, iman lezzetlerini esas kabul eden bir tarikattır.

  1. Sadakat

Bu müridin, işini allaha sadakat esası üzerine bina etmesidir ki binanın sağlam temel üzerine oturması için doğruluk esastır. Bu yolda kulun, Allah hakkında ve kendisi hakkında itikadını düzeltmesi, yani Allah'ı esma ve sıfatlarıyla alemlerin rabbi olarak, kendini de onun aciz bir kulu olarak tanıması ve bilmesi lazımdır. Allah hakkındaki itikadının bütün zan ve şüphelerden temizlenmesi, dalalet ve bidatlerden uzak bulunması, itikada esasın Kur'an ve sünnete dayalı olması lazımdır.

* kulun ameller niyetlere göredir. Hadisinin himayesine sığınabilmesi için önce itikadını Kur'an ve hadise göre düzeltmesi ve kalb-i selime sahib olması lazımdır.

* kişinim itikadı, şeriatın tesbit ettiği sahih delillere, yani Kur'an ve hadise ne kadar uygunsa o kadar sağlamdır.

* kul itikadı vasıtasıyla Allah'a şeksiz bağlandıktan sonra dinin hükümlerini ya bizzat tetkik ve tahkik ile yahud ilim sahiplerinden sormak suretiyle muhakkak öğrenmesi lazımdır. Bunun en az derecesi, farzlarını doğruca eda edecek kadar bilgi edinmesidir.

  1. Tövbe

Tövbe, bu işlerin en mühimidir. Çünkü bu yol, son derece temiz ve her türlü kötülükten uzaktır. Türlü pisliklerle kirlenmiş kimseleri kabul etmez. Müridin, bütün hatalarından Allah'a tövbe etmesi, bu tövbesini de gizli- açık, büyük- küçük bütün hatalarını terk etmekle yapması lazımdır. Üzerinde kul hakkı varsa önce onları ödemelidir. Kul hakkından temizlenmeyen, münakaşa ettiği kimseyle helalleşmeyen kimse bu tarikattan istifade edemez.

  1. Dünya sevgisini kalbden çıkarmak

mürid, dünya sevgisini kalbinden çıkarmak ve zaruri olmayan dünyevi meşguliyetleri terk etmek gibi mühim vazifelerini yerine getirir. Çünkü bu tarikatın temeli, lüzumsuz şeylerden kalbin kurtulması, onlara karşı sevgi duymaması ve meşgul olmamasıdır. Bu temizliğin birinci mertebesi ise kalbin mal sevgisinden temizlenmesidir.

  1. Makam- mansıb sevgisinden kurtulmak

Eğer mal sevgisinden kurtuldu ise, makam-mansıp sevgisinden de kurtulması lazımdır. Çünkü bu sevgi tarik-i ilahide yol kesicidir.

  1. Riyaset sevgisinden kurtulmak

Mal ve makam-mevki sevgisinden kurtulduktan sonra baş olma sevdasından da kurtulması lazımdır. Eğer zahid ise, zühdün şartlarından biri budur.

  1. Yolun kıymetini bilmek

Müridin, bu tariki tariklerim en şereflisi olarak bilmesidir. Eğer böyle itikad etmezse nefsi ona başka bir yol aramasın için vesvese verir durur.

  1. Sükûtu tercih etmek

Hakikat talibi zaruret olmaksızın konuşmamalıdır. Dilin afetleri pek çoktur. Susmak selamettir. Yoksa insan düşünmeden söylediği bir sözden her zaman pişmanlık duyabilir. Yerine göre konuşmak nasıl fazilet ise, hataya düşmemek için sükût etmek de aynı şekilde fazilettir.

  1. Kusur görmemek

Kişi başkalarının kusurlarını görmek yerine kendi ayıplarını görüp düzeltmek için uğraşmalıdır. Peygamber efendimiz(s.a.v.) Allah bir kulunu sevdiği zaman ona ayıplarını, kusurlarını gösterir buyurmuşlardır.