Mutlu eden anlayış-2

Mültecilere anlayış gösterin! Hayatta hiç kimse, anlayışı, ölümden ve esaretten kaçan insanlardan daha fazla hak etmez. Bir insan yükselmek istiyorsa bir mülteciye elini uzatır. Bir medeniyet yükselmek istiyorsa Allah o medeniyete mültecileri misafir etme fırsatı sunar. Dünyanın gelişmiş pek çok ülkeleri mültecilerin enerjisinden yararlanmıştır... Mültecileri mutlu etmek kolaydır. Gelişmiş bir ülke olmanıza da gerek yok. Yeter ki onlara normal gözle bakın. Onurlarını kırmayın. Memleketinden ayrılmak zorunda kaldığı için üzülen birini görürseniz ona üzülmemesi gerektiğini ve yeryüzünün herkesin ortak malı olduğunu söyleyin. Yeni bir hayat kurmasına yardımcı olun. Yeni bir hayattan daha fazlasını kuracağına emin olun.

Gençlere anlayış gösterin! Gençlerin düşünme ve davranma şekilleri bizimkinden biraz farklı. Hormonlarının ve çevrenin etkisiyle çelişkili hareket edebilirler. Hızlı ve dikkatsiz işler yapıp olumsuz tecrübeler edinebilirler. Umutları kırılabilir… Gençleri mutlu etmek kolaydır. Sadece net olun. Dürüst olun. Ufak tefek sorunların hayatlarını mahvetmelerine izin vermeyin. Gençleri iyi gözlemleyin. Araya gerekli mesafeyi koyun. Onları sıkboğaz etmeyin. Yaşadıkları basit problemlere değil ciddi problemlere müdahale edin. Hem az yorulmuş ve yıpranmış olursunuz hem de onların saygısını kazanırsınız.

Kadınlara anlayış gösterin! Kadınların anlayışına güvenin. Kadınları mutlu etmenin zor olduğunu düşünenler onlara karşı açık fikirli olmayan, kadınlarla ilişkisinde yüreğini ortaya koymayan kısacası kadınlardan bir şeyler saklayanlardır. Kadınları mutlu etmek kolaydır. Onlardan etkilenin! Onları zorlamayın. Koruyun. Kendilerini koruyabilmeleri için yardımcı olun. Sizi korumalarına da izin verin… Kadınların önündeki engelleri onlarla beraber kaldırın, onları özgürleşmelerine katkıda bulunun. Bir kadın kendinize bağımlı kıldığınız oranda değil özgürleştirebildiğiniz oranda sizin kadınınızdır.

Engellilere anlayış gösterin! İnsanların engellerini onların üstündeki bir lanet gibi görmeyin. Kendiniz için bir fırsat gibi görün. Gözle görülür bir engeliniz yoksa daha fazla anlayış gösterin. Halinize daha fazla şükredin. Engellileri mutlu etmek kolaydır. Engelli bir dostunuz olsun ve ona engeli yokmuş gibi davranın. Fırsatı kaçırmayın. Zayıfa davranma biçiminiz kişiliğinizi siz isteseniz de istemeseniz de ortaya çıkaracaktır. Görünen engelleri olan insanlara yardım ederken önyargı gibi bazı görünmeyen engellerinizle de mücadele etmiş olursunuz. Engellilere anlayış kendimize anlayış göstermemizdir.

Hıristiyanlara ve Yahudilere anlayış gösterin! Hıristiyan ve Yahudilerin Müslümanlar kadar hoşgörülü olmalarını beklemeyin. Onlar çocuklarına hiçbir zaman Muhammed ismini vermeyeceklerdir. Dinlerinde tüm kutsal kitaplara ve peygamberlere inanmak gibi bir şart yok. Onların Müslümanlar kadar hoşgörülü olmaları demek İslam’ı seçmeleriyle mümkündür… Yine de onları mutlu etmenin kolay yolları çoktur. Allah onlara ehli kitap diyor. Diğer dinlerden ayırıyor. O zaman siz de ayırın. Onlar İslam’ı hak din olarak görmeseler de biz Müslümanlar olarak her iki dini de geçmiş zamanın hak dinleri olarak görüyoruz. Bunu onlara söyleyin. Çocuklarınıza İsa veya Musa ismini vermeye devam edin.

Ermenilere anlayış gösterin! Ermenileri mutlu etmek kolaydır. Bir sınavda başarılı olmak için o sınavın tüm sorularını çözmek gerekmez. Çözemediğiniz soruyu geçmek ve ona en sonunda bakmak daha kazançlıdır. Ermenilerle sorunlarımız da böyle. Onlarla önce çözebildiğiniz sorunları çözün. Geçmişi değil şimdiyi ve geleceği konuşun. Şimdiki zamanın problemlerini çözebilen insanlar ve milletler geçmişin problemlerini çok daha kolay çözerler. Bir ermeni ile konuşurken “Ermeni Türkün zenginliğidir.” Deyin. Onunla ticareti, sanatı, mimariyi, sporu, kültürü ve şiiri konuşun. Ne kadar hızlı mesafe kat ettiğinize siz de şaşırırsınız.

Hayvanlara anlayış gösterin! Yeryüzünde hayvanların onuru korunamazsa insan soyu da korunamaz. Yiyeceğimiz, içeceğimiz, giyeceğimiz… Hiçbir şeyimiz olmaz. Ayrıca onlar bizim dostlarımız. Bazen bize insanlardan daha çok destek oluyorlar. Psikologumuzdan veya psikiyatrımızdan bile daha etkili olabiliyorlar… Elsiz ve dilsiz varlıklar. Açlıktan susuzluktan ve soğuktan şikâyet edemezler. İnsanlardan daha fazla anlayışa ihtiyaçları var. Yiyecek ve içecek gibi ilgi de bekliyorlar bizden. Hayvanları mutlu etmek kolaydır. Vejetaryen olmanıza gerek yok. Yeter ki onları her zaman hesaba katın. Ölüme terk etmeyin. Evde, sokakta ve doğada birlikte yaşamanın yollarını araştırın.