MÜTENEVVİA

“Mütenevvia” yüksek Türkçedir. “Nev’i” (çeşit) ve “envâi”(çeşitler) kelimeleriyle aynı kökten gelir. “Çeşitleme” olarak günümüz Türkçesinin mukabili olarak söylenebilir. Biz de okuyucuya kolaylık sağlamak maksadıyla kısa kısa değerlendirmeler yapmak istedik. Malum, günümüzde insanımızın “okumak” için fazla vakti olmuyor. Köşe dönücülük revaçta olduğundan derin okuma irfanımızı tamamen yitirmemiş olsak da ekseriyetin meçhulü olduğu bir vakıadır.

Tebliğ

  1. sınıf Din kültürü dersi kitabının 5. ünitesinin adı: "İslam düşüncesinde yorumlar". Burada hanefilik için 13 satır uygun görülmüş. Alevilik ballandıra ballandıra 167 satır ve resimlerle albenisi artırılmış. Efendiler ! İslam'da propaganda yok, tebliğ vardır. Vebaldir bu vebal!

Vaiz

Eskiden sümüklü bir vaiz vardı. Salya-sümük konuşurdu. Dinlerarası diyalog "uzmanı". Şimdi yenileri türemiş. Hz. Hüseyin üzerinden ehl-i sünnete saldırıyor. "Alevi olurum, rafizî olurum" diyor. Ya ne dediğini bilmiyor ya da yeni versiyon sümüklü vaiz ile karşı karşıyayız.

Fetö

Beyaz tv'de eski fetöcü diyor ki, "Yıllardır fetöyü desteklediniz diye bizi itham ediyorlar. Türkiye'de bunları desteklemeyen mi vardı?" Beyefendi, sen ve senin gibiler Türkiye’yi kendiniz ve kendiniz gibilerden ibaret sanıyorsunuz. Türkiye'de ehl-i sünnet kuruluşları vardır.

Şıpsevdi

Ülkemizin en "şıp sevdi" semtinin birinde pantolonu yırtık erkek mi kadın mı tam anlaşılamayan biri lüks arabadan indi. Aniden yere yattı yüz üstü. Daha sonra amuda kalkarak (ayakları yukarıda) 5 m gitti. Ardından hiç bir şey yokmuş gibi etrafında toplananlara sırıttı. Modaymış!

Dans

Bir haber kanalı düğün haberini verdikten sonra "çiftler ilk danslarını yaptılar" dedi. Dans deyince aklıma geldi. Bizde ilk dans eksersizi İttihatçılar dönemine rastlar. İttihatçı artıkları Cumhuriyetin ilk yıllarında dansı "pişirdiler". Herkes herkesle dans edebilirdi o zaman.

Dans meselesini günümüze kadar getirelim. Türk tarihinde başbakanlık seviyesinde evli çiftlerin ilk dansı Özal'a aittir. Yani "helaliyle" dans uygulaması böyle başladı. Günümüzde biraz seyrekleşmiş olsa da seviyesinde dans tatbikatı VİP berdevam. Ne de olsa "ata" yadigarı !

Ateizm

Dikkatinizi çekiyor mu?"Ateizm" başlığı altında sosyal medyada İslam'a pervasızca saldırı var. İslam dışında dinlerle alay eden var mı? Yanlış anlaşılmasın; hiç bir inançla dalga geçilmesini istemem. Ama niye özellikle İslam? Ey ittihatçılar ve artıkları bunlar sizin eseriniz !

Dikkatinizi çekiyor mu?"Ateizm" başlığı altında sosyal medyada İslam'a pervasızca saldırı var. İslam dışında dinlerle alay eden var mı? Yanlış anlaşılmasın; hiç bir inançla dalga geçilmesini istemem. Ama niye özellikle İslam? Ey ittihatçılar ve artıkları bunlar sizin eseriniz !

Saz kursu

İsmi bizde mahfuz müftünün biri imamları saz kursuna yönlendirmiş. Din ve Ahlak bilgisi kitabında 160 satırdan fazla alevilikten bahsedilmesiyle "tutarlı" olmuş. Öyle ya mahâric-ı huruf dersine yönlendirecek değil ya !

Mezhep

Eski diyanet reislerinden biri Tahran'da konuşma yapmış ve demiş ki, "bütün mezhepler birleşmelidir". Bu beyefendi şia ile ehl-i sünneti birleştirmek istiyor kendince. Birleşmek isteyen gelsin ehl-i sünnete. Ana yol bu. Ayrılan şia. Dedik ya iyi varsınız ehl-i sünnet kuruluşları.

3-5 ilahiyatçı toplanmışlar. İçlerinden biri "İslam âlemi toplanıp mezhepler arasındaki ihtilafı gidermeli, telfik-i mezahip yapmalıdır" diyor. İçlerinden biri çıkıp demiyor ki, "neymiş o ihtilaflar, itikatta hiç farklılık yok" demiyor. Ehl-i sünnet kuruluşları iyi ki varsınız.