Modern Dünyanın Sihirli Değneği

Altın bir kapıdan, muhteşem bir dünyaya adım atarak, güvenli bir şekilde arzu edilen neticelere ulaşmak, herkesin talep ettiği bir durum olabilir. Bu güce sahip olmak ve gerektiğinde kullanabilmek de öyle… Bununla birlikte bizi, gelecekte olmak istediğimiz yere götürecek hususlara vakıf olmadan, bu talebin karşılık bulma ihtimali ne yazık ki yok. Bu sebeple her isteyen, istediğine ulaşamıyor. Ulaşsa da bu, arzu ettiği yer, zaman ve miktarda olmayabiliyor.

Gerçek hayatta sihir diye bir şey olmadığı herkesçe malum. Lakin tarih boyunca insanoğlu, yaptığı işleri kolaylaştırmak veya kısaltmak; yapamadıklarını yapabilir hale gelmek için sürekli arayış içinde olmuştur. Birçok icat ve keşiflerle de bunu başarmıştır. Dolayısıyla bu yenilikler, o iş için sihirli değnek niteliği kazanmıştır denilebilir.

Deve veya at sırtında türlü zorluklarla aylarca süren yolculuklar, bugün uçakla birkaç saatte kat edilebilmektedir. Bir zamanlar hayal bile edilemeyen aya yolculuk, geliştirilen uzay araçları ile insanoğlu için artık hayal değil. Dünyanın bir ucundaki yakınınızla aynı zamanda görüntülü konuşmayı sağlayan alelade bir akıllı telefon veya tabletin, hayatımızı ne kadar kolaylaştırdığını hepimiz takdir ederiz.

Bir de bundan beş yüzyıl öncesinde yaşayan birkaç insanın, zamanda yolculukla bugüne getirildiğini hayal edin... Kullandığımız alet ve araçları gördüklerinde, bunları nasıl niteleyecekler? Telefon, uçak, televizyon, bilgisayar gibi bizim günlük hayatımızda kullandığımız “sıradan!” şeyleri gördüklerinde çok şaşıracak ve kesinlikle “sihirli” olduğunu düşüneceklerdir. Gerçekten de o günün şartlarında yaşayan birisi için, bugünün teknolojisinde üretilen aletler sihirli değil de nedir?

Bazılarımız, hayatı ertelemeden, istediği her alanda başarılı olabilmek için, “bu hayatta sihirli bir değneğim olsa” diye aklından geçirmiş olabilir. İyi haber şu ki; kökleri insanlık tarihi kadar eski olan, ancak modern dünyanın sürekli geliştirdiği ve bir bakıma sihirli değnek gibi kullandığı özel bir kavram var. Buna, “STRATEJİ” denilmektedir. Başka bir ifade ile ulaşmak istediğimiz her neyse, bunu başarabilmek için bir “sihir” yok ama elimizde “strateji” diye adlandırılan muhteşem bir güç var diyebiliriz. Üstelik isteyen, arzu eden herkes bu özel kavrama sahip olabilir. Yalnızca ne olduğunu ve nasıl kullanacağını öğrenmesi yeterli…

İyi bir strateji ile en az kaynağı kullanarak, maksimum faydayı elde etmek mümkün olabilir. Öte yandan doğru bir strateji, kesin başarıya götürmekle birlikte, yerine göre hem emek tasarrufu sağlayabilir, hem de para ve zaman kazandırabilir. Bir konuya defaatle vurgu yapmak lazım; eğer bir yerde bütün şartları yerine getirilmiş isabetli bir “strateji” varsa, orada mutlaka “başarı” vardır. Eğer bir yerde başarı varsa, yazılı olsun ya da olmasın orada da mutlaka çok güçlü bir strateji vardır diyebiliriz.

İşin özeti, hangi alanda başarıyı yakalamak istiyorsak; öncelikle amaçlarımıza ulaştıracak stratejileri belirlememiz lazım. Dengeli ve mutlu bir hayat için belki de her şeyden önce, kendi hayat stratejimizi oluşturarak işe başlamak, bizim için en iyi seçenek olabilir.