Misafir Sanatçı

Başımıza ne geldiyse misafir sanatçılardan geldi. Kelimeyi gerçek anlamında kullanmadığımı söylememe gerek yok. Misafir sanatçıyı bir ortamda alakasız oturan kişi anlamında kullanıyorum. Biraz ağır olacak ama bu durum önemli sayıda vatandaşımız için geçerli. Suriyelileri filan kastetmiyorum. Bizim kendi öz vatandaşlarımızın tek tek bu devlete ve millete yaptığı katkıdan bahsediyorum.

Orhan Veli KANIK ne güzel söylemiş: “Neler yapmadık şu vatan için! / Kimimiz öldük; / Kimimiz nutuk söyledik”. Bir dengesizlik var. Memleketin yükünü birkaç insan çekiyor. Diğerleri sadece nutuk çekiyor. Bazılarının yaptığı gibi çoğu vatandaşımızı aptal olmakla suçlayamam ama çoğu vatandaşımız tembel.

Vatandaş dertli “Ülke iyiye gitmiyor.” diyor. “Terör var, işsizlik var, ekonomi bozuk.” diyor, “Eğitim yok.” diyor. “Vatan elden gidiyor.” diyor. Aynı vatandaş lüks içinde yaşarken eğitimini tamamlamak için ayda 100 TL burs ihtiyacı olan bir öğrenciye yardımcı olmuyor. “Örgütlenelim, şöyle bir çalışma yapalım” dendiğinde “Memleketi ben mi kurtaracağım?” diyor.

Vergi yok, zekât yok, sadaka yok, anne babaya bakmak yok, tüm yatırımlarımız sadece kendimize. Kendimizden de emin olamıyoruz. İyi okullarda okumuş, iyi bir eğitim almışız. Aldığımız eğitimin gökten indiğini düşünüyoruz. İnsanlar bize bu eğitimi vermek zorunda idiler sanki. Elimizdeki her şeyi kendi aklımızın ürünü sayıyoruz. Biraz muhasebe yapmamızın zamanı geldi sanki. Bugünlere gelebilelim diye verilen mücadeleyi görmeliyiz.

Elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. Ülkenin problemleri için harekete geçmeliyiz. Örgütlenmeliyiz. Örgütlü ülkeler zor zamanlarda çözülmezler. Örgütlü olmayan ülkeler en basit karmaşada kana bulanır. Devleti kurtaran iki tür örgütlenmedir. Birincisi devlet kurumlarının şeffaf ve etkin örgütlenmesi. İkincisi ise vatandaşların sivil toplum örgütleri aracılığı ile örgütlenmeleri. İkisinde de belli bir kalite ve standardı yakalamak zorundayız.

Örgütlenmek şart. Örgütlenemeyince bencillik tuzağına düşüyoruz. Herkesin bir yerlere tutunması gerek. Devlet kurumları aracılığıyla mı olur, modern bir dernek mi olur yoksa köy derneği mi bilemem. Cemaat ya da cami derneği… Herkes çevresindeki insanlarla bir şekilde bir araya gelmelidir. Problemlere çözümü örgütler aracılığı ile getirebiliriz. Birlikten güç doğar, istişareden kalite…

Bu ülkede misafir sanatçı gibi davranmaktan vazgeçmeliyiz. Ülkenin gerçek sahipleri gibi davranmaya başlamalıyız. Kimse memleketin problemlerini bizim adımıza çözmeyecek. Memleketi problemleri ile beraber sahiplenmemizin zamanı gelmiştir.