Milliyetçilik ve Mezhep Sınırları



Mesut Barzani'nin Irağın kuzeyini adeta ateşe attığı sözde bağımsızlık referandumu nedeniyle, Başta Türkiye olmak üzere, Irak merkez hükümeti, İran ve çevre ülkeler hararetli açıklamalarda bulunuyor, ilerleyen günlerde Kuzey Irak'a müdahale söylemleri artık kulislerde yüksek sesle dillendiriliyordu.
Irak ordusu, peşmerge kontrolündeki kuzeye elbette tek başına müdahale etmeyecek. Bölgedeki dengesiz ve katliam sever unsur Haşdi Şabi.

Mezhepsel Katliam Şebekeleri!
Mevcut durum itibariyle Irak'ta 55’ten fazla Şii milis grubu faaliyet gösteriyor. Bu gruplardan en etkili ve sayıca diğer gruplardan daha büyük olanları Bedir Örgütü, Asaib Ehlu'l-Hak, Ketaib Hizbullah, Seraya el-Hurasani, Seraya es-Selam, Ebu'l Fadl Abbas ve Ketaib Seyyidu'ş-Şuheda. IŞİD'in 2014'te Musul'a yönelik saldırısı ardından Iraklı Şiilerin dini lideri Ayetullah Ali Sistani'nin direniş çağrısının ardından farkı silahlı yapılar bir araya gelerek bu yapılara ek olarak Haşdi Şabi'yi oluşturdu. Irak Başbakanlığı’na bağlı Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı içerisinde bir birim haline getirilen Haşdi Şabi, daha sonra Irak Bakanlar Kurulu kararı ile Başbakanlığa bağlı özerk bir kuruma dönüştürüldü. Mevcut durumda Haşdi Şabi için Başbakanlık bütçesinden özel bir ödenek ayrılıyor, Haşdi Şabi bünyesindeki kişilerin maaşları ve Haşdi Şabi’nin özel giderleri bu bütçeden sağlanıyor.
Türkmenlerin bir bölümü Haşdi Şabi'ye mesafeli yaklaşırken, bir bölümü ise bu çatı örgütün içinde yer almaya başladı. Süreç içinde Haşdi Şabi içinde sadece Türkmenlerden oluşan iki tugay kuruldu: 16'ncı ve 52'nci tugaylar. Haşdi Şabi gelinen aşamada ise Türkmenler arasında ilk dönemlere kıyasla daha fazla destek topluyor gibi görünüyor. 16'ncı Tugay Kerkük bölgesinde, 52'nci Tugay ise Amirli, Tuzhurmatu, Azam bölgesinde. Her iki tugayda 4-5 bin Türkmen bulunuyor. Bunun dışında farklı tugaylarda, örneğin Musul'da yaklaşık 1500, Telafer'de 2-3 bin Türkmen gücü mevcut. Toplamda 7 bin civarı Türkmen haşdi şabi bünyesinde.
Katliam şebekeleri içerisinde yer almayan, vatanı,dini ve namusu için mücadele veren Türkmen kardeşlerimi tenzih ederim. Lakin bu gün sırf milliyetçilik olsun diye, haşdi şabi içerisinde Sünni kasaplığı yapan, Şii Türkmen milislere kardeşim diyen insanları, ne bu coğrafya nede tarih asla affetmeyecektir!
Soruyorum sizlere, haşdi Şabi bünyesinde faaliyet gösterenlerin ırkı,dili,rengi önemli midir? Bu gün Şii Türkmenler'de, Pkk'da, Irak'ta Haşdi Şabi çatısı altında omuz omuza faaliyet gösteriyor.
Haşdi Şabi'nin Peşmerge ile savaşını "Türkmen-Peşmerge" savaşı olarak değerlendirmek, Haşdi şabi'nin bölgede gerçekleştirdiği geçmişe dönük tüm katliamları meşrulaştırarak, katillere sahip çıkmamıza neden olur.
Türkmeneli Partisi Genel Başkanı Riyaz Sarıkahya'nın haşdi şabi içerisindeki Şii Türkmen bloğuyla ilgili bazı analizlerini sizlerle paylaşmak istiyorum; IŞİD geldikten sonra Türkmen bölgelerinin yüzde ellisi işgal edildi. Şii Türkmenler çözümü Haşdi Şabi'de aradılar. Bazı Türkmenler Haşdi Şabi içinde bir Türkmen gücü oluşturdu. Bunlar şimdi Irak merkez hükümetinde devlet memuru oldu” dolayısıyla Basra'ya da götürülüp savaştırılabilir, başka yere de. Biz prensip olarak Türkmenlerin silahlanmasından yana değiliz ama tabiki şartlar bizi buna zorladı.
Hatta ben o dönem Peşmerge Bakanlığına gidip iki Türkmen tugayı oluşturalım dedim. Bakan tereddüt etti, bir müsteşar tayin edelim, onun üzerinden yönetelim dedi. Bizim teklifimiz uygulanmadı ama Haşdi Şabi'den böyle bir teklif gelince, büyük çoğunluğu Şii Türkmenlerden oluşan gruplar onlara katıldılar.İnsanlar işsiz. Haşdi şabi Irak merkez hükümetinin maddi ve manevi desteğiyle bölge halkına gelin topraklarınızı siz koruyun bir de maaş alın dediler. Böyle bir teklif gidince insanlar bu çerçevede meseleye bakıyor: Hem bölgemde kalacağım, savunacağım hem de maaş alacağım. Mesela Telafer'de neden Türkmen milisleri çok? Çok olmasa da IŞİD'de de Türkmenler vardı. Heşdi Şabi'de ise çok var. Adamlar işsiz. Telafer'de işsizlik yüzde 70'in üzerinde. 25 yaşına gelmiş gençler var, şimdiye kadar cebinde 5 dinar görememiş. İşsizlik olunca hangi örgüt gelirse gelsin buradaki gençleri paralı askeri yapacak potansiyelde.”