Ülkemizin mevcut hukuk sistemi başka medeniyetlerden derlenerek oluşturulmuş bir alt yapının üzerine inşa edilmiştir. İsviçre medeni hukukundan medeni hayatımız düzenlenirken, Alman idare hukuku idari yaşantımıza el atmış, İtalyan ceza hukuku; ceza yargılamamızı düzenlemiştir.

Ülkemizin mevcut hukuk sistemi başka medeniyetlerden derlenerek oluşturulmuş bir alt yapının üzerine inşa edilmiştir. İsviçre medeni hukukundan medeni hayatımız düzenlenirken, Alman idare hukuku idari yaşantımıza el atmış, İtalyan ceza hukuku; ceza yargılamamızı düzenlemiştir. Bir milletin hukukunun ancak kendi özleriyle oluşturulabileceğini düşünen bir hukukçu olarak adalet sisteminin yaşadığı türlü sıkıntıların temelinde yatan sebebin Türk milletinin uydurma hukuk sistemleri üzerinde inşa edilen mevzu hukuku olduğuna inanmaktayım.

Daha önceleri birkaç platform ve çeşitli toplantılarda Milli Hukuk Sistemine ihtiyaç olduğunu beyan ettiğimde lafı ağzıma tepmeye kalktılar. Millilik hala birileri için korkutucu bir rüya olduğundan, yeniyi düşünmek yerine mevcuda başkaldırmadan ayak uydurmanın kolaylığından henüz kimse dillendirmiyor bunu! Milletlerin birbirlerinin hukukundan etkilenmesinin doğallığını kabul etmekle birlikte – etkilenme ile iktibas arasında ki farkı anlatamamanın zaman zaman güçlüğünü yaşıyorum.

Bu millet ne İsviçreli bir medeni yaşantıya sahip, ne Alman idari yapılanmasına, ne de İtalyanların suç ve cezaya bakışına. Bahsettiğim sistemler hayatımıza girdiğinden bu yana kaç kez revize edilmiş, kaç kez kanun değişikliği yapılarak belli kısımlar düzeltilmiş, ekleme ve çıkarmalar yapılmıştır. Sırf buna dahi baktığımızda bu alt yapının bu millete oturmadığını görmüş olacağız. En basitinden bir ceza sistemimiz var ki bazen kendimi kaybedip ' gel vatandaş gel cezalarda indirim var' diye bağırasım geliyor. Üstüne birde şu dönemler çokça konuşulan İnfaz sistemimiz… Suç ve cezasının net olup, infaz sistemiyle alınan cezanın eksik infaz edilmesinin mantığını anlamakta daima güçlük çektim! Alman bir arkadaşım siz Türkler yamacısınız demişti. Bu yamacı zihniyete son vermediğimiz sürece Dünyanın bize bakış açısı değişmeyecek!

Hukuk; düzeni getirir. Düzen İstikrarı. İstikrar Kalkınmayı. Oturmamış bir hukuk sistemi ile yani düzensizlikle ne istikrar ne de kalkınma söz konusudur. Kalkınamayan milletler başka milletlerin güdümüne girer ve yok olur. Yok olmayada mecburdur! Virüs belasını atlatır atlatmaz millileştirilmeye çalışılmış bu hukuk sisteminden her yönüyle milli bir hukuk sistemine geçmek için çalışmalara başlamak elzemdir!