Metromuz açılıyor..

Cuma namazından sonra metromuz açılıyor.. Siz bu yazıyı okurken (inşa’allah) açılışı yapılmış, hizmete başlamış olur..

Açılışı ağzı duâlı muhterem Reis-i Cumhur Recep Tayyip Erdoğan, “besmele” çekerek yapacak..

Üsküdar-Ümraniye metrosu ile inşa’allah on yıllardır çekilen ulaşım (trafik) işkencemiz bir nebze daha azalacak.

Lâkin yeterli mi? Bizce değil..

İstanbul’un yeraltında bir İstanbul daha olmalıdır. Metro ağlarıyla bir birine bağlanmayan bir tek belde kalmamalıdır..

Gerekirse bir MARMARAY daha yapılıp kıtalar arası metro bağlantısına tahsis edilmeli, meselâ Kartal’dan, Ümraniye’den Yeşilköy Havalimanına sadece metro kullanarak gidebilmeliyiz..

* * *

Bendeniz de İstanbul nüfusunu 30 milyona çıkaranlara üstad M. Şevket Eygi gibi intizar ediyorum ama, madem ki bu haltı yemişler bari ulaşım için en sağlıklı ve en ucuz olan demiryolunu hakkıyla geliştirsinler..

Paris’e ilk gittiğimde hemen dikkatimi çekmişti. Paris’in altında bir Paris daha vardı metro ağlarıyla. Moskova’da da böyle imiş.

Ruhsal durumu bozulan insanlarımızın çoğunda klostrofobi yani kapalı alan korkusu var. Bu yüzden de metro sıkça yer yüzüne çıkarılmalı..

Büyük çoğunluğun metroyu kullanması için gökyüzünü gören istasyon (durak) sayısı arttırılmalıdır.

Ve işler bu kadar kolaylaşmışken ben olsam Konya’da bile metro ile bir yeraltı Konya inşa ederim..

Metro ucuz, petrol bağımlılığını ortadan kaldırıyor, üsteik hava kirliliğini sıfıra indiriyor.. Hâsıl-ı kelâm metro şart.

Fakat her beldeye bolca bisiklet yolu da yapılsın. Bisiklet hem sağlık hem ekonomi.. Yeter şu araba sevdası öyle değil mi Recaizade?

* * *

İstanbul’un yeni belediye başkanına..

Muhterem efendim, deprem bekleyen bu mega şehrin nüfusunu azaltmaya bakın. Arttırmaya çalışan rant mafyasına yüz vermeyin..

Korkmayın bir şey yapamazlar. Korkulmaya yegane layık olan Allah’tır.

Bendeniz kıdemli bir İstanbul mukimi olarak İstanbul’u rant için bu kadar kalabalık hale getirenlere “Allah belânizi versin” diyorum.

* * *

İsmini vermek istemeyen bir ambülans şoförü anlatmıştı..

İstanbul trafiği yüzünden acil kanamalı hastaları hastaneye zamanında yetiştiremiyor, kaybediyormuşuz.. Birçok hamile kadın ve/veya karnındaki çocuk da hastaneye yetişemeyip ölüyormuş..

Böyle nice vakalar sık sık oluyor fakat ölüm raporları hastanelerde verildiği için pek azı haberlere yansıyormuş..

Bitmedi.. Başka konular daha var. Büyük zelzele sonrası bu İstanbul nasıl tahliye olacak? Çadır kuracak alan bile bırakmadılar evlerin civarında...

Deprem sonrası yaralılar hastanelere nasıl ulaştırılacak? Ne yollar müsait, ne de bunca insana yetecek ambülans var!

#harbiden: Metro güzel, tebrike şayan bir hizmet. Metrobüs kötünün iyisi. Lâkin bunların hiçbiri nihaî çare değil. Çare İstanbul’un nüfusunu 5 milyon ve altına çekmek. Buna talip olanları Allah yüceltsin. İstanbul’u 5 kişi olsun daha kalabalık yapmak isteyenleri de Allah kahretsin.. 14.12.2017