Meş’âr, şiâr, şuur ve şiir..

Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın Metro açılış konuşmaları bir birinden güzel örnekler ve (hatırlamaya, şuurlu olmaya zorlayan) mesajlarla doluydu..

Meselâ şiir gibi bir cümlesi söyledi: “Bizim için Mekke meş’âr, Medine şiâr, Kudüs şuur, İstanbul şiirdir..” dedi.

Aynı kökten gelen dört kelime var bu cümlede..

Meş’âr, hasseler, duygu, akıl ve vahiy demek. Kelime vahyin şehri Mekke ile bütünleşmiş. Hacı olmadan evvel durulması lâzım gelen makamlara da meş’âr (meş’âir) denilmekte..

Şiâr, sembol, üstünlük veren alâmet ve zirveyi gösteren işâret anlamında. Peygamberimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) ve binaen’aleyh ümmetin şehri Medine-i Münevvere’nin üstünlüğüne, hususiliğine işaret ediyor..

Şuur, anlayış, kavrayış ve idrâk demek. Kudüs için şuurlu olunması, Kudüs’ün kudsiyetini bir lahza olsun unutmamamız ve Kudüs dâvasına şuurla sahip çıkmamız gerektiği ifade ediliyor..

Evet, İstanbul bir şiirdir.. Şairlerin en güzel eserleri İstanbul’u anlatanlar..

Peyâmî Safa’nın ifadesiyle; “Şiir; şuûrla, şuûraltının kavşak noktasında beliren bir dumanlı ruh hâli..”

“Şâir” de aynı kökten.. duyguların tercümanı, sözü irtifalandıran, zirveye çıkaran şiir san’atkârı..

Görülüyor ki, Şâ’r kökünden şiir, şuûr, şâir, şiâr kelimelerinin tümü âit olduğu şeyin tepe noktasını işâret etmekte, “zirve” mânâsına gelmekte.

* * *

Ve “Kudüs Yangını” hatırlatması da müthiş mesajlarından bir diğeri idi..

1969’da İsrail askerleri Mescid-i Aksa’da büyük bir yangın çıkartmışlardı.. O tarihte İsrail Başbakanı olan Golda Meir bu yangınla ilgili (Erdoğan’ın Metro konuşmasında hatırlattığı) şu sarsıcı sözleri etmişti:

“O gece sabaha kadar korkudan uyuyamadım. Sandım ki, Müslümanlar dört bir taraftan İsrail’e girecek. Lâkin sabah oldu ve korkulan olmadı. İşte, o zaman idrâk ettim ki, dilediğimizi yapabiliriz. Zira bu (ümmet, İslâm âlemi) uyuyan bir ümmettir”..

* * *

IŞİD (DAEŞ), PKK ve cilalanıp Suriye’de servis edilen şekli ile PYD...

Bütün bu baş belâsı terör örgütleri; The United States of America (USA, Türkçesi ile ABD)’nın eseri..

Amerika bu işleri İsrail için yapıyor. İsrail’e “petrol bölgelerini sen kontrol et, aramızda ayrı gayrı mı olur?” diyor..

Sonra buna bir üç harfli buluyor, GME (Greater Middle East), ya da (bizdeki tercümesiyle) BOP (Büyük Ortadoğu Projesi) diyor…

Rusya gûya DAESH’e karşı giriyor sahaya.. Bir de bakıyorsunuz bombalar Türklerin ve Özgür Suriye Ordusu askerlerinin üzerine düşmüş.

Kızıyor, bir uçağını düşürüyoruz “vay sen misin?” diyor küsüyor!.

* * *

Yıl 1970.. Bir derginin kapağında; ABD goril, SSCB ayı olarak karikatürize edilmiş, ipleri de İsrail siyonist yahudisinin elinde...

Kapakta “Emperyalizmin beyni siyonizmdir” yazıyor.. Cumhurbaşkanımız da aynı şeyi söylemiyor mu?

#harbiden: Bazıları bugün beğenmiyor o eski fikirleri.. Oysa şu kâinatta fikirler sürekli gelişiyor, lâkin hakikat hiç eskimiyor.. 18.12.2017