Merkel’e oy…

Biliyorsunuz son yıllarda başta ABD ve Almanya olmak üzere Batı ülkeleriyle Türkiye’nin arası bayağı limoni.

Bunun en önemli nedeni Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uyguladığı iç ve dış politikalar…

Kimi Batılı ülkeler Erdoğan’dan ve uyguladığı politikalarından o kadar rahatsız ki, uzunca bir süredir Erdoğan’sız bir Türkiye için ellerinden geleni artlarına koymuyorlar…

MİT tırları meselesi, 17-25 Aralık sivil darbe gerişimi, Kuzey Suriye’de PYD’nin, Kandil’deki PKK’nın desteklenmesi, bunların tümü Erdoğan’ı devirmeye yönelik hamlelerdi.

15 Temmuz ise, yukarıda saydığım operasyonlardan sonuç alınamadığı için ABD ve Almanya tarafından kotarılan ve maşa olarak FETÖ’nün kullanıldığı bir askeri darbe girişimidir.

Bu girişim de sonuçsuz kaldı ancak, ne ABD’nin, ne de Almanya’nın, Eredoğan’sız bir Türkiye iştahı henüz sönmüş değil!..

İki ülke de her fırsatta, Erdoğan’ı sıkıştırmaya yönelik hamlelerine devam ediyorlar...

Almanya Başbakanı Merkel’in; Türkiye’nin Gümrük Birliği anlaşmasının yeniden gözden geçirilmesi çağrısına, diğer üye ülkeleri hiçi sayarak olumsuz yanıt vermesi, ilişkileri daha da gerdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel’in bu çıkışını eleştirirken, Almanya’daki gurbetçilere seslenmekten de geri kalmadı.

Gurbetçilerden, Eylül’de yapılacak seçimlerde, Merkel’in partisi CDU, Yeşiller ve SPD’ye oy vermemesini isteyen Erdoğan, bu partileri Türkiye düşmanı olarak nitelendirdi.

Almanya'da yaşayan 3 milyon Türkiye kökenli insanın 1 milyon 250 bini, 24 Eylül seçimlerinde oy kullanacak.

Türkiye kökenli seçmenlerin yüzde 71.5’i, 2013 seçimlerinde sandık başına gitmişi ve yüzde 64'ü SPD'ye, yüzde 12’si Yeşiller ve Sol Parti’ye, yüzde 7’si ise Merkel'in partisi CDU’ya oy vermiş.

Bakalım bu tablo 24 Eylül seçimlerinde nasıl değişecek?..

Bu gerginliğin ekonomik yansıması ne olur derseniz? Siyasi gerginliğin aynı ölçü ekonomik ilişkilere yansımadığını bir kez daha hatırlatayım.

Almanya’ya ihracatımız temmuzda yüzde 28.2 arttı ve Almanya, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında yıllardır açık ara önde gidiyor.

AB’nin tamamı ise 2012 yılında, Türkiye’nin ihracatından yüzde 39 pay alırken, bu oran şu anda yüzde 51.1’e yükselmiş durumda.