Bânisi, oradaki evini ve bahçesini Kādirî tekkesi olmak üzere vakf etmiş olan Mehmed Şemseddin Hazretleri, vakfiye târihi 1203/1788-89, âyin günü Perşembedir. ‘Akşemseddin Tekkesi’ ve ‘Şeyh Muhyî Efendi Tekkesi’ diye de adlandırılan tekke, rûmî 1311, mîlâdî 1895-96 yılında  Müşir  Asaf Paşa tarafından onarılmıştır.

Banisi, oradaki evini ve bahçesini Kādirî tekkesi olmak üzere vakf etmiş olan Mehmed Şemseddin Hazretleri, vakfiye tarihi 1203/1788-89, ayin günü Perşembedir. 'Akşemseddin Tekkesi' ve 'Şeyh Muhyî Efendi Tekkesi' diye de adlandırılan tekke, rûmî 1311, mîladî 1895-96 yılında Müşir Asaf Paşa tarafından onarılmıştır.

Mehmed Şemseddin Hazretleri

Tekkenin ilk şeyhi, Mustafa Resmî Ahî Hazretleri'nin halîfesi Mehmed Şemseddin Hazretleri'dir.Mehmed Şemseddin Hazretleri aslen Kayserili olup Akşemseddin Sultan'ın halîfelerinden Hz. İbrahim Tennûrî'nin (r. 887/1482) soyundan gelmektedir. Mustafa Resmî Ahî Hazretleri'nin küçük kız kardeşi Naile Hanım ile evlenmek bahtiyarlığına erişmiş olan bu mübarek kişinin bir dîvançesi ve 20'e yakın eseri vardır.

Mehmed Şemseddin Hazretleri, 7 Şevval 1227/12 Ekim 1812 tarihinde o dönemlerde İstanbul'u kasıp kavuran veba salgınında Hakk'a yürüdü. Âhirete göçtüğü gün icazetname yazıp oğlu Mehmed Muhyiddin Efendi'ye vermiş, ona tac ve hırka giydirmiştir.

Bugün tekkeden sadece bir türbe kalmış.Türbede üç sanduka vardır.Sandukaların birinde Mehmed Şemseddin Hazretleri, birinde Mehmed Muhyiddin Hazretleri, birinde Naile Sultan ile Hatice Gülşen Sultan yatmaktadır. Naile Hanım, Mustafa Âhî Hazretleri'nin küçük kız kardeşidir. Hatice Gülşen Hanım ise Mehmed Muhyiddin Efendi'nin kızıdır.Türbenin arkasında yatan fakat sandukası olmayan başka kişiler de vardır.

Tekkede postnişin olan diğer zatlar:

Ahmed İzzeddin Hazretleri

Mehmed Muhyiddin Hazretleri

Cafer Hayrullah Hazretleri

( Not: Türbenin adresi; Hırka-i Şerîf camii yakınlarında, Keçeciler caddesinde, Akşemseddin Camii'nden yaklaşık 50 metre ötede beyaz ahşap binanın yanı )