Yaşlı Avrupa’nın gençlere sunduğu önemli fırsatlardan biri de Erasmus+ programıdır.

Yaşlı Avrupa’nın gençlere sunduğu önemli fırsatlardan biri de Erasmus+ programıdır. Erasmus+ Avrupa Birliği'nin eğitim, gençlik ve spor alanındaki hibe programıdır. Bu ölçekteki bir yatırımı tek bir ülkenin finanse ve organize edemeyeceği için program AB tarafından yürütülmektedir. Lise seviyesindeki işbirliği projeleri daha önce Comenius diye adlandırılırken şimdi bütün çalışmalar Erasmus+ çatısı altında birleştirildi. Yeni şekliyle bu programdan sadece öğrenciler ve okullar yararlanmıyor, derneklerden spor kulüplerine kadar her türlü kurum hibe fırsatlarından yararlanmak için başvuruda bulunabiliyor.


Avrupa Birliği’nin amacı kuşkusuz Avrupa değerlerini ve vatandaşlığını işlemek ve tüm Avrupa’yı tek bir ülke haline getirmektir. AB; gençlerin eğitimi ve kaynaşması için keseyi açıyor. Bu bir yatırım. Uzun vadede Avrupa vatandaşlığı fikrinin oluşmasına hizmet ediyor. Avrupa’nın gelecekte en çok ihtiyaç duyacağı şey de bu…
Erasmus+ programının Türkiye’de bilinirliği yüksek. Türk eğitim sistemini de genellikle pozitif açıdan etkiliyor. Eğitim kalitemizi arttırıyor. Türk öğrenciler ve öğretmenler Avrupa’lı meslektaşlarıyla çalışma noktasında istekliler. Bu fikir öğrenci ve öğretmenleri heyecanlandırıyor. Erasmus+ kapsamında proje yapmanın ve öğrenci değişimi gerçekleştirmenin okullarımız için itibar kaynağı sayıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
AB projelerinin en güzel yönlerinden birisinin öğrenci ve öğretmenlere hiçbir şekilde masraf yaptırmaması olduğu söylenebilir. Bir öğretmen veya öğrencinin AB projeleri aracılığı ile yurtdışına gitmesi durumunda uçak biletleri, otel masrafları, yurtdışında geçirdiği zamandaki şehir içi ulaşım ve yemek masrafları tamamen AB hibelerinden karşılanabiliyor. Bir yandan öğrencilerimle Avrupa’yı keşfedeyim bir yandan da eğitim çalışmaları yapayım diyorsanız bu projeler tam size göre. İster birkaç ülkeden okullarla ve öğrencilerle çalışın ister tek başınıza veya bir öğretmen grubu ile Avrupa’da öğretmenlere yönelik eğitimlerden yararlanın…
AB projeleri öncelikle doğrudan insana yatırım yapmayı, insanlara yeni tecrübeler kazandırmayı ve insanı geliştirmeyi hedef alıyor. Okullar aldıkları AB hibeleriyle okulun fiziksel eksiklerini gideremiyorlar. Sadece öğrenci ve öğretmenlerine yurtdışında eğitim ve staj tecrübeleri kazandırma durumundalar. AB projeleri sayesinde Türk okulları olarak insana yatırım fikrine daha fazla aşina oluyoruz.
Türk okulları olarak Avrupalı okullarla birlikte çalışmanın diğer bir artısı yabancı dile olan aşinalığımızın artması. Çoğu okul ortak dil olarak İngilizce kullanıyor. Bu sayede öğretmen ve öğrencilerimizde ortaya çıkan yabancı dil konuşamama ve geliştirememe engelini bir dereceye kadar aşabiliyoruz.
Merak eden eğitimcilerimiz için buradan söyleyelim. Avrupa Komisyonu 2017 yılı için Erasmus+ teklif çağrısını yayımlandı. Bu yıl son başvuru tarihi de 29 Mart 2017. İngiltere AB’den çıkma kararı almış olsa da programın doğal bir üyesi olmaya devam ediyor. Zira Türkiye de AB üyesi olmamasına rağmen bu programa üyeliği devam ediyor. Ayrıca Norveç ve İzlanda gibi ülkeler AB’ye üye olmadıkları halde Erasmus+ programına tam olarak katılabilen diğer kayda değer ülkeler arasında.
Avrupa Birliği projesi yapmak isteyen bir okul neler yapmalı, işe nereden başlamalı diyorsanız cevap basit. Türkiye Ulusal Ajansının internet sitesine girip bilgiler edinmeli. Zira bu alandaki her türlü yönlendirme ve başvuru işleri konusunda Avrupa Birliği Bakanlığına bağlı Türkiye Ulusal Ajansı yanınızda oluyor. Hem proje yapmak isteyen kurumlara hem de proje yürütmekte olan kurumlara eğitimler veriliyor. Uzman desteği sağlanıyor.
Bir AB projesi yürütmek zor mudur diye soracak olursanız. Evet, biraz zor... Ama en sonunda çabalarınıza değdiğini göreceksiniz. Temel zorluklar ortak bulmak, projeyi ulusal ajansa kabul ettirmek, kabul edilirse ortaklarla çalışmayı başarabilmek… Gibi devam ediyor. Evet; gerçekçi bir proje yazmazsanız hibe verilmeyebilir. Çünkü okullarımız arasında sıkı bir rekabet var. Uluslar arası bir proje yürütmek tabi ki kolay değil, fakat okul ortamınıza doğrudan fayda sağlayacak bir projeniz varsa başvurmaya değer. Hatta kabul edilmeyen projelerinizi geliştirip sonraki yıllarda yine başvurmanız mümkün.