Lise Tercihlerini İnternetten Yapmanın Avantajları

Lise tercihleri için yarın son gün ve tercih yapmak için mutlaka bir ortaokuldan destek almak zorundasınız. Üniversite tercihleri gibi tüm tercih sürecini çevrimiçi olarak yönetemezsiniz.

Öncelikle Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih Ve Yerleştirme E-Kılavuzu’nu incelemeniz gerekir. Kılavuzda ayrıntılı bir takvim yer almaktadır. Tüm işlemler bu takvime göre yapılmalıdır.

Kılavuzu inceledikten sonra tercih işlemine başlamak için ilk olarak meb.gov.tr adresinden T.C kimlik numarası ve doğum tarihi bilgisi kullanılarak puanınıza bakarsınız. Yerleşme puanları 500 üzerinden hesaplanır. Yüzdelik dilim ise 0-100 arasındadır. Puanınız 500’e, yüzdelik diliminiz ise 0’a ne kadar yakınsa başarınız o kadar yüksek demektir.

Tercih listesi hazırlarken ihtiyaç duyacağınız okul bilgilerini ise MEB’in ilgili web sitesinden (e-okul.meb.gov.tr) bulabilirsiniz. Bu siteden il, ilçe ve okul türüne göre filtreleme yapabilirsiniz. 25 tercih imkânı vardır. Yüzdelik diliminize göre geniş bir aralıkta tercih yapmanız yerinde olacaktır. Kısacası puanınızdan yüksek yerleri de düşük yerleri de yazmayı unutmayın. Ayrıca listenizde okul isimleri ile beraber okulların tercih kodları da mutlaka yer almalıdır.

Tercih listenizi oluşturduktan sonra internete kendi başınıza girebilmek için okula şahsen başvurup bir Güvenlik No* almalısınız. Bu durumda ilgili internet adresine (e-okul.meb.gov.tr) tercih işlemleri için giriş yaparak oluşturduğunuz tercih listenizi kendiniz de sisteme girebilirsiniz. Listenizi girdikten sonra herhangi bir ortaokula yine şahsen giderek tercihlerinizi onaylatırsınız.

Klavuzda bulunan “Tercih işlemi öğrenci/veli tarafından bireysel olarak e­-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yapılabilecektir” ifadesini yanlış anlamamak gerekir. Normal tercihte okula bir kere internetten tercihte ise iki kere gitmeniz gerekecektir. Fakat internetten tercih size tercihlerinizi daha iyi kontrol etme ve hata riskini azaltma imkânı verecektir. Ayrıca internetten tercih yaparak okulda daha az beklemiş ve okul çalışanlarının işini hızlandırmış olursunuz.

Bu sene sonuçlar 11 Ağustos’ta açıklanacak. Bir okula yerleşmişseniz o okula kaydınız otomatik olarak yapılır. Başka bir işleme gerek yoktur. Yerleştiğiniz okulu beğenmemeniz durumunda üç hafta boyunca yine bir ortaokul müdürlüğünden nakil başvurusunda bulunabilirsiniz. İstediğiniz okulun dolu veya yüksek puanlı olması bu dönemde nakil için engel değildir.