Lise tercihlerinde bilinç

Bundan yıllar önce bir üniversite tercih dönemi idi. Çok yoğunduk. Her gün yüzlerce öğrenci görüşmeye geliyordu. Hepsine zaman ayırmaya ve onları doğru şekilde yönlendirmeye çalışıyorduk. Bir öğrencim uğradı. “Ben bir işte çalışıyorum. Benim tercihlerimi hemen 5 dakikada yapın gideyim. Ya da ben size şifremi vereyim siz benim adıma yapın!” dedi. Bu öğrencim dönem boyunca yoğun çalışmıştı. Yazın da boş durmamış, iş bulmuş ve çalışıyordu. Ama tercih bilincine gelince ters giden bir şeyler vardı. Meydanlarda kazandığı savaşı masada kaybetmek üzere idi…

TEOG süreci için de ciddi bir tercih bilincine ihtiyaç var. Tercih emektir. Birkaç telefon görüşmesi yaparak ve güncel olmayan forumları okuyarak alınan bilgilerle tercih yapılmaz. Tercih süreci de sınava hazırlık süreci gibi emek, disiplin, ciddiyet ve araştırma gerektiren bir süreçtir. Bu dönemde anne babalar ve öğrenciler interneti bilinçli kullanmalılar. Tercih kılavuzunu indirip okumalılar. Uzmanlarla da yüz yüze ve birkaç defa görüşerek onlardan destek almalılar. Okulların web sitelerini incelemeliler. Gerekiyorsa gidip okulları yerinde görmeliler…

Lise tercihi yaparken öğrencimizin aldığı puanlar doğru yorumlanmalıdır. İlgi ve isteğine göre Fen, Anadolu ve Meslek liseleri gibi seçeneklerden uygun bir liste hazırlanmalıdır. Lise türüne karar verirken üniversite planları dikkate alınabilir. Üniversite planı varsa akademik liselere yönelmek en doğrusudur. Üniversite planları dışında hayata ne kadar erken atılmak istediğimiz de önemlidir. Daha çabuk hayata atılmak ve bir meslekle erkenden tanışmak için meslek liseleri idealdir.

Öğretim süresi de lise tercihinde önemli bir ölçüdür. Bazı liseler hazırlık sınıfı ile beraber 5 yıl olabiliyor. Burada dile olan ilginin ve ihtiyacın düşünülmesi gerekiyor. Bazıları dili üniversitede öğrenirken bazıları lise seviyesinde öğrenmeyi planlayabilir. İsteyen de kursta öğrenir. Önemli olan karar vermektir. Ayrıca seçilen okulların birinci ve ikinci yabancı dili de bilinmelidir.

Bunun dışında öğrenci yurtta kalacaksa yurt imkânı araştırılmalıdır. Herkesin yurtta mutlu olamadığı bilinmelidir. Ailesinden uzak kalmanın çocuğa etkisi düşünülmelidir. Servis kullanacaksa servis imkânı ve ücreti öğrenilmelidir. Yolda kaybolacak saatler hesaplanmalıdır. Ortada özel bir neden yoksa en iyi lisenin en yakın lise olduğu bilinmelidir. Her gün yollarda kaybedilecek 1-2 saati ders çalışarak veya dinlenerek geçirmek büyük avantajdır…