LENF BEZELERİNE DİKKAT!

Dünyada 1 milyondan fazla kişi lenfoma ile yaşıyor ve her gün ortalama bin kişi lenfoma tanısı alıyor. Lenfomanın en önemli belirtisi lenf bezelerinde büyüme olup ayrıca 38°C’yi aşan ateş, son altı ayda yüzde 10’dan fazla kilo kaybı, çamaşır veya çarşaf değiştirmeyi gerektirecek şiddette gece terlemesi diğer önemli belirtiler olarak sıralanıyor.
Birçoğumuz lösemi, lenfoma gibi kan hastalıklarının adını biliyoruz. Ancak bu hastalıkların erken tanısı için belirtilerini, nedenlerini bilmek ve zamanında doktora başvurmak önem taşıyor.
Türk Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Meltem Kurt Yüksel, 15 Eylül Dünya Lenfoma Günü dolayısıyla lenfomanın, lenfatik sistemin kötü huylu bir hastalığı olduğunu belirterek, “Hodgkin ve Hodgkin- dışı lenfoma olarak iki gruba ayrılan lenfomaların, 60’dan fazla alt tipi mevcut olup, her alt tipin klinik karakterizasyonu ve tedavisi farklıdır. Lenfoma konusundaki bilgilerin büyük bir hızla geliştiği ve bu gelişmelerin tedaviye yansıması sonucu yeni ajanların hastalık tedavisinde çığır açtığı günümüzde, lenfoma alt tipi konusunda farkındalık önem kazanmaktadır. Bu farkındalığın yaratılmasıyla en doğru tedavi, en doğru zamanda, en doğru hasta için uygulanacaktır. Örneğin, bazı lenfoma tiplerinde yüksek doz tedaviler uygulanabileceği gibi, bazı tiplerde tanı konulduktan sonra hiç bir tedavi başlanmadan hastalar uzun yıllar sorunsuz olarak izlenmektedir” açıklamasında bulunuyor.

Lenf Bezelerinde Büyüme

Lenfomanın klinik olarak lenf bezelerinde büyüme ile kendini gösterdiğini ifade eden Doç. Dr. Yüksel, “Büyüyen lenf bezeleri boyunda, koltuk altında veya kasıkta elinize gelebilir. Hastalıklı lenf bezelerinde genellikle ağrı olmazken, zaman içinde büyüme ve çoğalma görülebilir” uyarısında bulunuyor.
Lenfomanın belirtileriyle ilgili şikayetleri olanların doktorlarına başvurmaları gerektiğinin önemine değinen Doç. Dr. Yüksel, “Bazı lenfoma çeşitleri çok hızlı ve agresif bir karakter gösterirken, bazıları da yıllarca süren sessiz ve yavaş bir seyir gösterir. Yavaş seyreden lenfomalar zaman içinde karakter değiştirebilir, daha hızlı bir klinik izleyebilir” diyor.

Lenfoma tanısı, hastalıklı dokunun çıkartılması ve patolojik olarak incelenmesiyle konuyor. Doç. Dr. Yüksel, kan tetkikleri veya görüntüleme yöntemlerinin lenfoma tanısını koyduramayacağını belirterek, hastalığın karakteri ve vücutta yayılımı hakkında detaylı bilgi vermeye yardımcı olduğunu da dile getiriyor.

Tedavi Edilebiliyor

Lenfoma tedavisinin hastalık evresi ve risk belirlenerek planlandığını ifade eden Doç. Dr. Yüksel, “Tedavi planı yapılırken hastanın yaşı, performansı, ek hastalıklarının varlığı dikkate alınır. Lenfoma modern kemoterapi, radyoterapi teknikleri ve kök hücre nakli sayesinde günümüzde tedavi edilebilir kanserler arasında sayılmaktadır. Yakın zamanda keşfedilen hedefe yönelik akıllı moleküllerin kullanımıyla lenfomalar daha az yan etki profili ile daha başarılı yönetilebilir hastalıklar haline gelmiştir. Lenfomaların bazı tiplerinde tam iyileşme sağlanması artık birincil tedavi hedefi haline gelmiştir” açıklamalarında bulundu.
Sağlıkla kalın.