İslam’ın nihai amacı Allah’ı tanıyan ve seve insanlar yetiştirmektir. İslam dini bize, insanın ancak Allah’ın sevmesiyle mutlu olacağını belirtir.

İslam’ın nihai amacı Allah’ı tanıyan ve seve insanlar yetiştirmektir. İslam dini bize, insanın ancak Allah’ın sevmesiyle mutlu olacağını belirtir. Bunu gerçekleştirmek içinde Adaletle yönetilen bir topluluk oluşturulmasını öngörür. Adil bir toplum kuramaz iseniz, gelişmezsiniz ve dolayısıyla güçlü bir devletiniz olmaz. Güç devlet değilseniz, uluslararası ilişkilerde, söz sahibi olamazsınız. Sonra Yusuf Kaplan gibi derin İslami bilgiye dahi sahip olsanız bile, NATO ve AB ile iyi geçinmeliyiz demek zorunda kalırısınız. Önemli olan güçlülerle iyi geçinmek değil, güç olmanın yollarını bulmaktır. Güçlü olmanın yolu kurumsal yönetime sahip olmaktan geçer. Güçlü devlet ve güçlü toplum ancak kurumlarının güçlendirilmesi ile gerçekleşebilir. Müslümanların kurdukları dernekler ve vakıfların işleyişine baktığımızda kurumsallığın istenilen düzeyde gerçeklemediğini görmekteyiz. Zamanımızdaki İslamcı veya İslami yazarlar ise toplumdaki kurumların güçlenmesi için gerekli kurumsallaşmanın nasıl sağlanması gerektiği konusunda projeler ortaya koymamaktadırlar. Müslümanların, Kurumsal yönetimi öğrenmesi, modern zamanda, İslam’ın hayata hakim kılınması için olmazsa olmaz şartı gibidir. Peki, kurumsal yönetim genel olarak nedir?

Kurumsal yönetimine birinci amacı, kurumun kuruluş amaçlarını gerçekleştirmek için yürütmüş olduğu faaliyetlerini, en az maliyetler ile en hızlı ve yeterli düzey gerçekleştirerek etkin yönetimi (en iyi şekilde yönetimi) sağlamak, ikinci amacı, yöneticiler tarafından kurumun iyi yada kötü yönetilmesinden etkilenen kişilere (hizmetten doğrudan faydalananlar, kamuoyu, siyasetçiler, yatırımcılar) kurumun etkin bir şekilde (en iyi şekilde) yönetildiğini göstermek, kurum faaliyetlerini takip edip değerlendirme yapabilecek doğru bilgileri paylaşmaktır. Başka bir ifade ile yöneticilerin görevlerini en iyi şekilde yerine getirmesi ve bu durumu kamuoyuna ispatlayacak bilgileri, kamuoyu ile paylaşmasıdır.

Kurumsal yönetimin birinci amacı olan kurumun en iyi şekilde yönetilmesi üç aşamada sağlanır, yöneticiler; birinci aşamada kurumun amaçlarının gerçekleştirmek için planlama yapar, ikinci aşamada planlardaki hedefleri gerçekleştirmek için çalışanlara görev ve iş emirleri talimatlarını verir, üçüncü aşamada çalışanlar tarafından yapılan faaliyetlerin planlardaki hedefleri gerçekleştirip gerçekleşmediğini ve hedeflerin gerçekleşmesi için birimlere ve bireysel olarak çalışanlara verilen talimatların yerine getirilip getirilmediğini kontrol eder. Üçüncü aşamadaki bu kontrollere, iç kontrol tedbirleri de denir.



Kurumsal yönetimin ikinci amacı olan kurumun iyi yada kötü yönetilmesinden etkilenen kişilere (hizmetten doğrudan faydalananlar, kamuoyu, siyasetçiler, yatırımcılar) kurumun etkin bir şekilde (en iyi şekilde) yönetildiğinin gösterilmesi iki aşamada sağlanır, yöneticiler; birinci aşamada kurumun kuruluş amacı doğrultusunda yapılacak faaliyetler (çalışanların çalışmalar) ile gerçekleştirilmek istenen hedeflerin belirtildiği planları beş yıllık (stratejik planlar) ve yıllık (performans programları ve yatırım programları) olarak hizmetten faydalananlara ve kamuoyun duyurulur, söz konusu planlar hizmetten faydalananların temsilcilerinin onayına sunarak, yapılacak çalışmalar için gerekli bütçeyi oluşturacak geliri toplama, harcamaların yapılarak planlanan faaliyetleri gerçekleştirme görev, yetki ve sorumluluğunu alır, ikinci aşamada oluşturulan bütçeden yapılan harcamalar ile gerçekleştirilen faaliyetler sonucunda planlanan hedeflerin gerçekleşip gerçekleşmediği ölçülüp faaliyet raporları olarak, hizmetten faydalananlara ve kamuoyun duyurulur, bütçeden yapılan harcamalar ile gerçekleştirilen faaliyetlere ait raporları hizmetten faydalananların temsilcilerinin onayına sunulur. Böylece bütçeden yapılan harcamaların, kurum amacına uygun faaliyetlerin planlan hedeflere uygun olarak gerçekleştirildiği ait bilgiler sunulur.

Özet olarak; Kurumsal yönetim, hizmetlerin etkin yönetimini gerçekleştirmek ve hizmetten faydalananlara ve temsilcilerine hizmetlerin etkin olarak yönetildiği ispatlamaktır.

Yukarı da verilen bilgiler doğrultusunda, Kurumsal yönetim İslam’ın amacı gerçekleştirmede gerekli değil mi? Bence ümmetin sorunları ile ilgilenen bütün Müslümanların kurumsal yönetimi bilmeleri gerekir. İslami cehd göstermek için kurulan bütün vakıf ve dernek mensupları, bilinci olmak isteyen Müslümanlar, kurumsal yönetimi de bilmelidir.

Peki kaç kişi meraklı?