KÜLTÜRE ADANMIŞ KIRK YIL

Eski Türkler bir araya geldiklerinde devlet kurup devlet yıkarlarmış Onların torunları da şimdi dernek kurup dernek yıkıyor. Ülkemizde geçmişe oranla dernekleşme de gözle görülür bir atış söz konusu. Fakat kurulan dernekler Sivil toplum hüviyeti taşıyor mu bu mesele tartışılır. Ayrıca büyük sözlerle kurulup tabela derneği olarak kalan sayısız örnek var. Bu manada Türkiye’de sivil toplum alanında örnek ve öncü hizmetlerde bulunan bir kurum var Türkiye Yazarlar Birliği.

40 yaşına basan Türkiye Yazarlar Birliği geçmişten bugüne getirebildiğimiz güçlü edebiyat mirasımızı geleceğe taşıma idealini yaşatmıştır. Türkiye’nin kültürel alanda yürüttüğü var olma kavgasında TYB her zaman en önde olmuş sağ kesimde çatı kurum rolünü üstlenmiştir. Batıcı hegomanyaya başkaldırarak köksüzlüğü reddetmiş, içinde yaşadığı toplumun gelenekleriyle inanç değerleriyle her zaman barışık olmuştur.

Ülkesini ve milletini hor gören aydın yabancılaşmasına karşı her zaman kendisini yerli ve millî merkezde konumlandırmıştır. TYB, küreselleşen dünyada, öz kimliğimizin, kültürel ve manevi değerlerimizin nesiller boyu devamını temin etmeyi kendisine hedef olarak belirlemiştir.

Türkiye’nin en büyük yazar örgütü olan TYB, herhangi bir iktidar döneminde, iktidarın imkânlarıyla kurulup o iktidar gittikten sonra kaybolan derneklerden değildir. Darbelere meydan okuyarak her türlü imkânsızlıklara direnerek bugünlere gelmiş, her zaman sözünü en gür şekilde söylemiştir. Bugün fark edilen bazı meseleleri TYB kırk yıldan beri söylemektedir.

Siyasette, ekonomide vs alanlarda iktidar olunabilir, ama kültürde yoksanız bütün kazanımlarınız bir anda kaybolur, hakikatini daima dillendirmiştir. Kültürel birikimin, hayatı baştan sona şekillendirdiğini kültür alt yapısı olmadan siyaset ve ekonominin eksik kalacağını her daim hatırlatmıştır.

40 yıllık azimli ve kararlı yürüyüşünde TYB çok sayıda faaliyet yapan ve ülkemizin fikir hayatına muazzam katkılarda bulunan bir kurum olmuştur. Türkiye’nin son kırk yılının kültür ödevini neredeyse tek başına üstlenmiştir.

Çoğu zaman devletin yapması gereken ama yapılmayan birçok icraatı vaktiyle TYB gerçekleştirmiştir. Milletlerarası faaliyetlerle Türkiye’nin kültür elçiliğini üstlenmiş, sınırları aşan yüzakı organizasyonlara imza atmıştır.

TYB Türkiye’de zihin oluşturma anlamında da büyük bir etki uyandırmıştır. Faaliyetleri süreklileşen, gelenekselleşen faaliyetler olmuş, yankısı uzun süren, geniş çaplı çalışmalara mührünü vurmuştur.

Son kırk yılımızdan TYB’yi ve onun bereketli faaliyetlerini çıkardığınızda büyük bir kuraklıkla karşılaşırsınız. Devletin büyük ve imkânları geniş kurumlarının yapamadığı nice iz bırakan çalışmayı TYB tek başına, sivil ve samimi bir sorumlulukla hayata geçirmiştir. TYB bu yıl nitelikli faaliyetlerle kırkıncı yılını kutladı. Biz de bu vesileyle TYB’yi kutluyoruz. Nice Yıllara TYB..