Bu hafta KPSS yani “Kamu Personeli Seçme Sınavı” yapılacak. Bu sınavda herkese başarılar dileyeceğim de herkesin başarılı olması işe yaramayacak! Çünkü sınava girenlerin az bir kısmı devlet kurumlarında istihdam edilecek, geri kalanlar ümitlerini önümüzdeki yıla bırakacak!

Bu hafta KPSS yani 'Kamu Personeli Seçme Sınavı' yapılacak.

Bu sınavda herkese başarılar dileyeceğim de herkesin başarılı olması işe yaramayacak!

Çünkü sınava girenlerin az bir kısmı devlet kurumlarında istihdam edilecek, geri kalanlar ümitlerini önümüzdeki yıla bırakacak!

Aslında gelecek yıla bırakılan ümitler biraz daha ümitsizliği artıracak; çünkü, KPSS sınavına giren üniversite mezunları artacak.

Ülkemizin en önemli sorunlarından bir tanesi de üniversite mezunu işsizler olup bu sorun her yıl artarak devam etmektedir.

Bir genel başkanımız üniversite sınavlarından sonraki hafta yaptığı grup toplantısında üniversite sınav sistemi üzerinde durarak 'Üniversite sınavı tamamen kaldırılmalıdır' diyerek muhataplarına çağrıda bulunmuştu.

Konuşmasının bir bölümünde:

'Türkiye'de devlet ve vakıf üniversitelerinin toplam sayısı 207'dir. Açık öğretim de dahil olmak üzere toplam üniversitelerin kontenjan sayısı 1 milyonu aşmaktadır. Hatta pek çok üniversitenin kontenjanı dolmamaktadır. Türkiye sınavsız üniversiteye geçişi başarabilecek üniversite zenginliğine ve yeterliliğine sahiptir' ifadeleriyle talebinin gerçekleşebileceği zeminine vurgu yapmıştı.

Aslında üzerinde durulması gereken gerçek sorun üniversite sınavının kaldırılarak sınavsız üniversiteye geçiş değil, üniversiteden mezun olan gençlere istihdam alanlarının açılmasıdır.

-Üniversite sınavı kaldırılsa ne olur kaldırılmasa ne olur?

Hiçbir şey olmaz, zaten birçok üniversitenin kontenjanı dolmuyor hatta bazı üniversitelerin bazı bölümlerini bir öğrenci bile tercih etmiyor!

Bu şu demek; ülkemizde her öğrenci okuma yazma biliyorsa üniversitenin bir bölümüne rahatlıkla girebilir.

Yani, sınav olsa da sınav yok gibi bir şey!

Bugün için çözüm bekleyen ve çözümü imkansız olan 'ÜNİVERSİTELİ İŞSİZLER' sorunudur.

Toplumun, başta siyasetçileri olmak üzere tüm kesimleri özellikle de ilgililer gerçekleri görüp uzun vadeli planlar yaparak daha büyük sosyal sorunlara yol açmadan çözüme dönük adımları atmalılar.

Elbette ki, sorunun çözümünün yüzde ellisi sorunun nedenlerinin ortaya konulup nedenlerinin ortadan kaldırılmasındadır.

Üniversiteli işsizler sorunun en önemli nedeni; 12 Yıl Zorunlu Eğitim ve üniversitelerin haddinden fazla yaygınlaştırılmasıdır.

Özellikle '12 Yıllık Zorunlu Eğitime' geçildikten ve buna bağlı olarak üniversitelerin çoğaltılmasının sonucu üniversite mezunlarının yığınlar halinde yığınla sorun olarak karşımıza çıkacağını ifade etmiştim. İşte bugün bu üzücü durumu üzülerek görüyorum.

Üzülüyorum; çünkü, geleceğimiz olan bu gençler maalesef umutsuzluk çıkmazı içinde ne yapacaklarını bilemez durumundalar.

-Öyle değil mi?

17-29 yaş arası gençler arasında yapılan bir araştırmaya göre gençlerin yüzde 64'ü temelli kalmak üzere başka bir ülkede yaşamak istiyor. Yüzde 22'si de kararsız. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra bu oran yüzde 80'i buluyor!

Bu sonuç umutsuzluğun en somut göstergesidir.

Bu araştırmayı yapan şirket ve verilerinin güvenirliği sorgulanabilir. Ben araştırmayı yapan şirkete yüksek oranda güveniyor verilerini önemli buluyorum.

-Bu veriler tümden yanlış olsa bile üniversiteli işsizler gerçeğini yok sayabilir miyiz?

İki yıl önce Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk, 700 bin öğretmenin atama beklediğini söyleyerek acı tabloyu ortaya koymuştu.

Eğitim Fakültelerimiz yirmi yıl mezun vermezse 700 bin mezun ancak eritilebilir!

Yığılma sadece öğretmen adaylarında olsa neyse diğer bölümlerden mezun olan gençlerin sayısı daha fazla olup istihdam imkanı o bölümlerde çok daha az!

Bırak laga lugayı çözümü nedir, sorusunu sorduğunuzu duyar gibiyim!

Elbette ki, konuşmanın kolay, çözümünün çok zor olduğunu ben de biliyorum; ancak, çözümün ilk adımın olarak:

1-12 Yıllık Zorunlu Eğitime acilen son verilmeli,

2-Üniversitelerimizdeki işe yaramaz bölümler kademeli olarak kapatılmalı,

Şu anda ülkemizde faaliyetini sürdüren 207 tane üniversite bulunmakta olup ülkemiz şartlarında en fazla 20 üniversite olmalıdır.

Bu önerime kızanlara saygı duyuyor ve herkese tüm içtenliğimle soruyorum:

-12 Yıl Zorunlu Eğitim ve üniversitelerin yaygınlaştırılmasının ülkemiz ve insanımıza ne faydası oldu?

Bana göre faydası çok az zararı ise oldukça çoktur. O kadar çok ki, telafisi on yıllarda bile zor olacak düzeyde!

Her şeye rağmen KPSS'ye giren gençlerimize başarılar dilerim.