KPSS ücretleriyle işsizlerin imtihanı

Geçtiğimiz günlerde KPSS ücretleri açıklandı. Tüm oturumlara katılmak isteyen öğrencilerin 420 lira ödemesi gerektiği belirtildi. Bunun içinde tabi bir de başvuru ücreti var. Öğrenciler bu duruma karşı sosyal medya hesaplarından protestoya başladı. Sosyal medyanın tek konusu KPSS olmuştu.

İŞTE AÇIKLANAN KPSS ÜCRETLERİ

2017 KPSS sınav ücretleri;

* Genel Yetenek - Genel Kültür: 60,00 TL * Eğitim Bilimleri: 60,00 TL * Kamu Yönetimi: 40,00 TL

* Uluslararası İlişkiler: 40,00 TL * İşletme: 40,00 TL * Muhasebe: 40,00 TL * Hukuk: 40,00 TL

* İktisat: 40,00 TL * İstatistik: 40,00 TL * Maliye: 40,00 TL * Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri: 40,00 TL

Bu konuyla ilgili bana binlerce mesaj geldi. Bir tanesini sizlerle paylaşmak istiyorum; Sayın Ziya Sevim. Öncelikle duyarsız kalmadığınız için teşekkürler. 2016'da ilan yüzü görmedik üstüne bu kadar yüksek ücretli sınav belimizi iyice bükecek. Üstelik anlayamadığım en önemli nokta Eğitim Bilimleri sınavı da çok oturum yapmaya müsaitken neden sadece bu oturum arttırmadan biz İİBF 'liler etkileniyoruz. Öğretmen arkadaşlarım da mağdur edilsin diye asla söylemiyorum fakat her şeyde neden İİBF' liler mağdur ediliyor? İlansız yıl geçirdik. Yüksek puanlarla arkadaşlarımız atama bekledi ortada ilan yok. Sınav ücretleri bu kadar yüksek iken bizler ne yapacağız? Bir sonraki senenin sınav ücretini düşünemiyoruz. ÖSYM böyle ücretleri arttıracaksa halimiz harap. Sınava hazırlık sürecinde maddi ve manevi olarak zaten fazlasıyla zorlanıyoruz. Birde üzerine işsiz insanlarız. Bu kadar yüksek sınav ücretini nasıl ödeyeceğiz? İlginiz için tekrar teşekkür ederim.

Daha sonra ÖSYM bir açıklama yaptı ve ücretlerin yeniden değerlendirileceği söylenildi. Merak edilen tek şey fiyatlarda ne kadar düşüş olacak?

MERAK ETTİKLERİM VE ÖNERİLERİM

Geçen yıl KPSS' de tüm oturumlara girmek isteyen bir öğrenci 220₺ sınav harcı öderken bu yıl 420₺ ödüyor. Zam %91 Her ilde de sınava giriş yok. Merak ettiğim bu süreçte neye zaman geldi? KPSS sınavımız dolara endeksli olsa dahi bu kadar yükseliş olmaz. Bütün bu sınav, mülakat vs. süreçleri sırasında hiçbir gelirleri olmamasına rağmen sınav ücretlerini ve sınavların yapıldığı illere gidiş-gelişteki maliyetlerinin de karşılanması gerekiyor. Bu durumu da hükümetimizden referandum öncesi gençlere müjde olarak açıklanmasını bekliyoruz.

En önemlisi de referandumun yaklaşmasıyla beraber binlerce genci ilgilendiren KPSS sınavı ücretlerinin katına kat artmasıdır. Düşündürücü değil mi?