Korkulu rüyanız olmasın



Karın ağrısı, ishal ve sıklıkla kanama şikâyetleriyle zaman zaman alevlenen kolit, tedavi edilmezse yaşamınızı kabusa çevirebilir. En fazla 20-40 yaş arasında kolit rahatsızlığının görüldüğünü belirten Lokman Hekim Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Fahri Yakaryılmaz, geç kalındığında bu hastalığın tedavisinin mümkün olmayabileceğine dikkat çekiyor.

Ülseratif kolitin, kısaca kalın bağırsağın içini örten tabakanın iltihabı olduğunu belirten Doç. Dr. Yakaryılmaz, iltihabi değişikliğin olduğu bölgede bağırsağın iç yüzünü döşeyen örtü tabakası olan mukozada ülserler oluştuğunu belirtiyor. Kalın bağırsak içinde en sık rektum ve sol kolonun etkilendiğini açıklayan Doç. Dr. Yakaryılmaz, ülseratif kolit hastalığında sindirim kanalının diğer bölümlerinin etkilenmediğinin altını çiziyor. Doç. Dr. Yakaryılmaz, bu hastalığın ülkemizde görülme sıklığının yüz binde 79 olduğunu da sözlerine ekliyor.

Ülseratif kolit hastalığının kesin nedeninin tam olarak bilinmediğini kaydeden Doç. Dr. Yakaryılmaz, “Ancak son dönemde bağışıklık sistemi hastalığı (immünolojik) olduğuna dair teoriler ortaya atılmıştır. Hastalık bulaşıcı değildir. Kalıtsal geçiş gösterebilir. Örneğin ailesinde ülseratif kolit olan bir çocukta bu hastalığın görülme ihtimali, sağlıklı ailelerin çocuklarına göre daha fazladır. Çevresel faktörler arasında ise sigara ve alkol tüketiminin oldukça etkili olduğu düşünülüyor. Ayrıca aspirin, antibiyotik, doğum kontrol hapları hastalığın daha da şiddetlenmesine yol açabilir. Bu ilaçlar kullanılırken doktora danışılmalıdır” önerilerinde bulunuyor.
Karın Ağrısı ve İshale Dikkat
Hastalığın en önemli belirtisinin karın ağrısı ve ani başlayan sulu ishaller olduğunu ifade eden Doç. Dr. Yakaryılmaz, “Öyle ki bu ishal sayısı günde 15-20’yi bulabilir. Çoğu zaman ishale kanama eşlik eder. Hasta tedavi edilmezse kansızlık baş gösterir. Bulantı, kusma, karın şişliği ve sürekli dışkılama hissi hastayı günlük konforundan alıkoyar, kilo kaybı başlar. Hastalık başlangıçta kalın bağırsağın belli bir kesiminde sınırlı iken tedavi edilmediğinde, kalın bağırsağın tüm katmanlarına yayılır ve ağır formunda, fistüller, kalın bağırsak delinmesi ve şiddetli kanamalar görülür” açıklamasında bulunuyor.
Sağlıkla kalın.