Cenab-ı Hakk'ın bazı velileri gizli kubbenin altında olurlar. Her birine farklı mana görevleri verilir. Yaptıkları hareket, uğraştıkları işler bizim gibi manaya vakıf olamayanlara garip gelir.

Cenab-ı Hakk'ın bazı velileri gizli kubbenin altında olurlar. Her birine farklı mana görevleri verilir. Yaptıkları hareket, uğraştıkları işler bizim gibi manaya vakıf olamayanlara garip gelir. Şimdi öyle bir zata manen yöneleceğiz ki sırrına ermek yanında dursun kapısına varabilsek şükür gerektirecek bir hale sahip.

Bundan yaklaşık yüz sene önce İstanbul'da yaşayan ve İstanbul'un meşhur meczublarından Hasan Baba, 'Ebu'l-Kilab' (Köpekler Babası) olarak tanınırmış. Fatih Camii'nin Karadeniz kapısında yatıp kalkan Köpekçi Hasan Baba, yanına en az beş-altı sokak köpeği alır ve öyle gezermiş. Hasan Baba, bu köpeklere dilediği gibi hükmedermiş. Bu yüzden kendisine 'Köpekçi Hasan Baba' denirmiş.

Sokak köpeklerinin her semtte, her mahallede sınırları varmış. Bu hududa, başka semtlerin köpekleri tecavüz edemezlermiş. Ederlerse kavga kıyamet koparmış. Buna rağmen Hasan Baba'nın herhangi bir semtten çağırıp o gün için yanına aldığı köpeklere, başka mahalleden hiçbir köpek ses çıkaramazmış.

Hasan Baba, kendisine bir şey sorulduğu zaman yanlış kafiyeli cümlelerle cevap verirmiş. Ehemmiyet verdiği mesele olursa: 'Yazın' der ve sözlerini yazdırırmış. Kimseden para almazmış.

Hasan Baba'nın kabir taşındaki kitabede şunlar yazmaktadır:

YA HU

Fatih Cami-i şerifi imamının arkasında

Kırk yıl beş vakti eda eden meşhur

Köpekçi demekle maruf kutbül-arifin

Hasan Efendi Hazretlerinin ruh-u şerifleri için El Fatiha 1315

( Kabrine gitmek isteyenler için adresi de verelim: Mısır Tarlası Mezarlığı arka kısmında - Edirnekapı Otakçıbaşı Sokak 9 no'lu evin karşısı )