#KocasıKahveyleZehirledi

Gurbet E... 15 yaşında ilk çocuğunu kucağına alan, küçük yaşlardan beri ‘işçi’ olarak çalışan bir kadın. 14 yaşında evlenip ikinci hamileliğine kadar resmi nikahın ne olduğundan habersiz iken sezaryen doğum masrafından kurtulmak için karnı burnunda nikâh masasına oturtuluyor. Eşi onu birçok kez aldatıyor bununla beraber cani koca, defalarca eziyet ediyor. Her tartışmada eşini kemerle döven cani, boşanmak isteyen Gurbet’in kahvesine zehir bile atıyor! Bu bir psikopatlıktır, hastalıktır... 32 yıllık yaşantısına onca acılar sığdırmış bu hanım kardeşimiz, kendisini 80 yaşında gibi hissettiğini söylemekle beraber “çocuklarınızı küçük yaşta evlendirmeyin, okutun” tavsiyesinde bulunuyor.

Gurbet, medyamızın farkettiği ve bizlere duyurduğu istisnai örneklerden. Onun gibi binlerce onbinlerce mağdur olduğundan herkes kadar ben de eminim. Kadına yönelik şiddet günden güne çoğalmakla beraber kadın cinayetlerinde de ciddi bir artış söz konusu. Araştırmalara göre kadın cinayetleri genellikle eşinin boşanmak istemesi üzerine erkek tarafından işleniyor. Bu bir ‘erkek terörü’dür.

İlkokula başlamaları çeşitli sebeplerle engellenen veya daha eğitim hayatının başında okuldan alınan kız çocuklarımızın eğitim hayatları tümüyle sona erdiriliyor. İlk 8 yıllık eğitimini tamamlayan kızlarımızın ise akademik eğitimine devam ettikleri gözlemleniyor. 3.sayfalarda kadına yönelik şiddeti görmemizin bir sebebi de kadının eğitim hayatını tamamlayamaması veya belirli meslek sahibi olmamasından doğan ‘özgüven eksikliği’dir. Kadın biz erkeklerden daha detaylı düşünebiliyor. İş hayatında çok önemli projelere imza atıp başarılar elde edebiliyorlar. Yeter ki önlerini kesmeyelim, özgüvenlerini bitirmeyelim.

Şiddet cahillik göstergesinin en üst sınırıdır. Kadına yönelik şiddetin bitmesi ve bu konuda bilgilendirmek için her an her platformda konuşmalı, yetkili mercilere de bu sorunu ve aklımıza gelen, gerekli çözümleri dile getirmeliyiz. Gurbet’lere sahip çıkmalı, onların haklarını gözetmeliyiz. Üç kadından birinin şiddete maruz kaldığı ülkemizde hepimiz suçluyuz. Görüşmek dileğiyle...