Kış Aylarında Cilt ve Vücut Bakımı

Kış aylarında deriyi olumsuz etkileyen en önemli faktörler soğuk, kuru hava, klima, kaloriferlerle ısınan kapalı ortamlar, çevre kirliliği, kalın yünlü sentetik giysiler ve cilt temizliğinin seyrek yapılmasıdır. Özellikle kış aylarında daha fazla ortaya çıkan cilt kuruluğu, kızarıklık ve pullanma kaşıntıyı artırır. Cildimizin doğal nemi deri sağlığı açısından çok önemlidir. Cildimizin doğal nemlendiricileri olan hyaluronikasit ve seramidler deri hücrelerinde bulunan maddelerdir. Soğuk hava cildi her zamankinden daha fazla kurutmakla birlikte, sorunu ortaya çıkaran ya da artıran başka sebeplerde vardır. Yaş ilerledikçe derinin su tutma kapasitesi azaldığından cilt kuruluğu problemi de artmaktadır. Ayrıca çevresel nem oranının azalması, sık banyo yapma, uzun süreli su teması ve soğuk hava cildimizde nem kaybına neden olarak kuruluk problemi ortaya çıkartmakta ya da şiddetini artırmaktadır. Kuruluk en sık kol ve bacaklarımızda görülmekle beraber vücudumuzun her yerinde oluşabilir.

Cildinizi Nemlendirin!

Cildi nemlendirmede kullanılan ürünler iki başlık altında incelenebilir. Bazı nemlendiriciler deri yüzeyinde katman oluşturur ve derinin olağan neminin buharlaşmasını önler. Bu tür nemlendiriciler arasında vazelin, lanolin gibi yağlar bulunur. Diğer grup nemlendiriciler ise havadaki nemi ya da derinin alt katmanlarındaki nemi yüzeye çekerek derinin nemlenmesini sağlar. Gliserin ve bitkisel yağlar bu türdendir. Cilt bakım ürünlerini seçerken, PH değerinin deri PH değerine yakın olmasına, renksiz ve kokusuz olmasına, kolay sürülebilir olmasına, katkı maddeleri (paraben vs.) içermemesine dikkat edilmelidir. Kuru ciltlerde krem, yağlı ciltlerde ise su bazlı losyonlar tercih edilmelidir.

Cilt Kuruluğunu Nasıl Önleyebiliriz?

Soğuk havalarda cilt kuruluğunun önüne geçebilmek için dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır.

Bol su içilmelidir,
Yün ve sentetik ürünler yerine, pamuklu olan giysiler tercih edilmelidir,
Dış ortama çıkıldığında eldiven giyilmelidir,
Biotin, çinko, folik asit, omega-3 gibi yağ asitleri zengin besinler tercih edilmelidir,
Cilt temizliğinde PH değeri, cildin PH değerine yakın olan ürünler tercih edilmelidir,
El ve yüz için günlük temizliğinizi ılık su ile yapmaya özen gösterilmelidir,
Gün içerisinde ellerinizi mutlaka nemlendirin,
Her banyo sonrası, cildiniz henüz kurumadan vücut nemlendirici uygulanmalıdır,
Sıcak su cildin kuruluğunu artırdığından, vücut temizliğinde olabildiğince ılık su kullanmaya gayret edilmelidir.

Kış Aylarında Cilt Bakım Önerileri

Kış aylarında deriyi olumsuz etkileyen en önemli faktörler soğuk ve kuru hava, klima ve kalaoriferle ısıtılan ortamlar, çevre kirliliği, kalın yünlü ve sentetik giysiler ile cilt temizliğinin seyrek yapılmasıdır.

Beslenme, deriyi korumak için dikkat edilmesi gereken unsurlardan bir tanesidir. A, C ve E vitaminleri, çinko, bakır, demir, selenyum takviyesi yanında zayıflama diyetlerinin abartılmaması ve yağ, karbonhidrat kısıtlamasına dikkat edilmesi önemlidir.
Tırnaklar, soğuk havalarda daha çabuk kırılmakta ve incelmektedir. Tırnak koruyucular ve el kremlerinin düzenli kullanılması önemlidir.
Saçlar, soğuk hava ve çevresel etkilerden korumak için biotin, çinko ve demir içeren besinlerin kullanılmasına özen gösterilmelidir.
Ayaklar, kış günlerinde kalın çorap, bot, çizme içerisinde uzun süre havasız kalan ayaklara salisilik asit ve üre içeren krem ve pomatlar düzenli olarak uygulanmalı, ayak mantarı enfeksiyonlarına karşı önlem alınmalıdır.
Cilt, kış aylarında güneş ışınlarının etkisine karşı SPF 30 güneş koruyucu krem ile korunmalıdır.

Cilt Bakımı İçin Doğal Maskeler

Gliserin ile Kuru Cilt Bakımı; 2 yemek kaşığı bal ve yarım limonu bir kabın içerisinde karıştırın ve cildinize uygulayın. Bu karışım kış aylarında soğuktan tahriş olmuş kaşıntılı ciltler için etkilidir. Bal cildi beslerken, limon ise cildinize tazelik ve canlılık verir.
Ayçiçek Yağı ile Cilt Bakımı; Ayçiçek yağı kış aylarında kuru ciltler için etkili bir bakım ürünüdür. Vitamin ve yağ asitleri bakımından zengin olan ayçiçeğini pamuk yardımıyla cildinize uygulayabilirsiniz.

Avokado ve Bal ile Yüz Bakımı; Yarım avokado ile 2 yemek kaşığı balı karıştırıp yüzünüze uygulayın. 20 dakika sonra ılık su ile temizleyin. Bu karışım kış aylarında cilt nemlendirici olarak kullanılabilir.

.