İnsanlar, kendi varlıklarının bilinmesini ister. Varlığının bilinmesi isteğinin aşırı olmasına kibir denir.

İnsanlar, kendi varlıklarının bilinmesini ister. Varlığının bilinmesi isteğinin aşırı olmasına kibir denir. Kibir göstermenin, düşünen insanlar için en önemli yöntemlerinden biri ise “bir topluluk içinde genel kabul görmüş bir düşüncenin hiç kimse tarafından doğru olarak anlaşılamadığı iddiasında bulunarak” bütün dikkatleri kendi üzerine yoğunlaştırmaktır. Bu yöntem, zekâ seviyesi yüksek olan insanlar tarafından uygulanan ve netice alınması bakımından etkisi büyük olan bir yöntemdir.

Yöntem sahiplerinin amacı: hakikati bulmak değil, insanlar arasında ilgi görmek olduğu için yapmış olduğu tartışmalarda; karşısındaki kişinin hakikati iyi savunduğunu gördüğü durumlarda; konuları asıl tartışma mecrasından saptırarak savunma yapmayı, karşı tarafın aslında gizli bir ajan olduğu veya birileri tarafından desteklenen bir proje adamı olduğu veya işin hakikatinden bahsetmeden slogan cümlelerle üstünlük kurmaya çalışır; bunlar, telaşlıdır, heyecanlıdır, vitrine oynarlar. Bu kişiler kendilerini diğer insanlardan üstün gördükleri için herkes gibi olmak istemezler, herkesin savunduğu fikirleri savunmayı kendilerine zül görürler.

Hakikati arayan kişi, karşı tarafı ciddiye alır, hakaret etmez, aşağılayıcı sözler ile savunma yapmaz, hakikati görünce “evet sen haklısın” demeyi ihmal etmezler. Kendisine hakikati gösteren kişiye saygı duyarlar. Bir tartışmada, kendisi ile tartışan kişiyi aşağılama var ise, orada bir hakikat arayışı yoktur, bir üstünlük kompleksi vardır. Böyle bir durumda, tartışmayı bitirmeli, karşı tarafın fikirlerini değerlendirmeyi terk etmelidir. Kibirli insan ile tartışmak, kibrinin artmasından başka bir sonuç doğurmaz. O nedenle, özellikle dini konularda insanları küçümseyerek tartışma yapanlardan uzaklaşmak, onların fikirlerine ilgi göstermemek en etkili yoldur. Böylece genel kabul görmüş fikirleri eleştirip, savunucularını aşağılayan bu insanların, dikkat çekme, egosunu şişirme amacına ulaşılması engellenmiş olacaktır.



Kibirli insanların kibrini tatmin etmemenin en güzel yolu onlarla tartışmamaktır. Kuran da bu konu ile ilgili olarak, Furkan suresinin 63. Ayetinde “Rahmân'ın (has) kulları onlardır ki, yeryüzünde tevazu ile yürürler ve kendini bilmez kimseler onlara laf attığında (incitmeksizin) «Selam!» derler (geçerler).”(Diyanet vakfı meali) şeklinde hitap ederek, bizlere öğüt vermektedir. Muhatap alıp cevap verince onların kibrini artırırız.

Ancak gerçekten, size tevazu ile yaklaşıyor ve size bir hakikati bulmak için danışıyor veya tartışıyor ise onlarla tevazu içinde konuşmak gerekir. Tevazu ile arayışta olan ve insanlara iyilik yapma peşinde olan insanlara, ALLAH c.c mutlak doğru yolu gösterir. O nedenle doğruyu bulmanın en güzel yolu, tevazu ve insanlara karşılıksız iyilikte bulunmaktan geçer.

Sizi küçük gören insanlarla asla ve asla tartışmayın. Allah kibirli insanlardan uzak durmayı nasip etsin. Amin