Rabbime sonsuz şükürler olsun ki 10. kitabımı da yayınlamayı nasip etti. “Kayıtdışı Ekonomi ve Çözümleri” başlıklı kitabım Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık eserleri arasında internetten satılmaya başladı.

Rabbime sonsuz şükürler olsun ki 10. kitabımı da yayınlamayı nasip etti. 'Kayıtdışı Ekonomi ve Çözümleri' başlıklı kitabım Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık eserleri arasında internetten satılmaya başladı.

Bu eser onlarca bilim adamının dünyanın birçok bölgesinde çamurlu ve tozlu yollarında yaptığı çalışmanın bir ürünüdür. Çok büyük emekler verilerek hazırlanmıştır. Kamu bürokratlarına ve bayındırlık çalışanlarına ciddi bilgiler sunmaktadır.

Çevre ve Şehircilik konularında da emek veren herkesin başucunda bulunmasında yarar olan bir kitaptır. Çünkü burada tespit edilen konular ve sonuçları; insanların çok büyük bir bölümünü yakından ilgilendirmektedir. Umarım gereken ilgiyi görür.

Kayıt dışı ekonomi yüzünden özellikle gelir durumu düşük insanlar arasında çok ciddi sorunlar yaşanmaktadır. İnsanların önemli bir kısmı yıllarca çalışıp didindikten sonra, çocuklarına daha iyi bir hayat sürmesi için miras bırakmak istese dahi buna yasal olarak imkan bulamamaktadır. Çünkü sahip olduğu gayrimenkulleri belgeleyememektedirler.

Dijital devrim ve internet ortamında bilgiye kolayca erişim sağlandığı halde dahi buna imkan vermeyen kurumlar ve kuruluşlar vardır. Devletin bürokrasisinde yer edinmiş çeşitli güç odakları ve mafya benzeri örgütler kayıt dışılığı korumanın telaşı içerisinde son derece acımasız yöntemlerle insanların mülklerine el koyarak haksız kazanç elde etmektedirler.

Fakir ve gelişmekte olan ülkelerin neredeyse tamamında kayıt dışı ekonomi çok güçlüdür ve insanlara verdiği zararları giderecek müesseseler henüz yeterince oluşmamıştır. İşin daha kötüsü, bu ülkelerde yasal çerçeve içerisinde işleri yürütmek çok daha zordur. Devlet bürokrasisinin ortaya koyduğu o kadar çok engel vardır ki insanların bu engelleri aşmak için yasal yollara müracaat edip aşması neredeyse imkansız gibidir.

İşte bu çok ciddi ekonomik soruna çare bulmak maksadı ile doktora tezimde işlemiş olduğum en ciddi sorunların başında kayıt dışılığın olduğunu dile getirmiştim. Şimdi ise kayıt dışılık konusunu merkeze alarak daha detaylı bir çalışma ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Sorunun aşılması için bencillikten uzak, toplum menfaatini esas gören düşünce ve anlayışa ihtiyaç bulunmaktadır. Emlak Barışı adı altında çıkarılan yasa ve uygulamalar, çok geç kalınmış olsa da çözüm açısından çok önemli bir girişimdir. İnsanların sahip oldukları varlıkların belgelenmesi, devlet ve toplum ilişkileri açısından çok önemlidir. Çünkü her iki taraf için de kazan-kazan anlayışı ve sonucu üretilmektedir. Devlet vergilendirilemeyen önemli bir kazanca sahip olurken varlık sahipleri de muhafaza ettikleri mülklerinin gerçek değerine ulaşmasını sağlamaktadırlar.

Ayrıca bu çalışmada kayıt dışılığın ülke ekonomisine vermiş olduğu zararlar, sermaye üretme sorunu, kutsal kitabımız olan Kur'an-ı Kerim'den örnekler verilerek, önem derecesi anlatılmaya çalışılmıştır.

Umulur ki bu eser sayesinde insanların dişinden tırnağından arttırdığı üç beş kuruşunun ziyan olmadan değerlendirileceği, kayıt dışılık adı verilen haksız kazanç yollarının ortadan kaldırıldığı, sağlam bir ekonomik model meydana getirilir, vesselam…