Amerikan Dışişleri Bakanlığına sivillerin güvenliği ve insan hakları alanlarında danışmanlık veren ofisin başında olan büyükelçi Van Schaack; “Ukrayna'da Savaş Suçları ve Hesap Verebilirlik Üzerine” bir briefing düzenledi. 

Amerikan Dışişleri Bakanlığına sivillerin güvenliği ve insan hakları alanlarında danışmanlık veren ofisin başında olan büyükelçi Van Schaack; 'Ukrayna'da Savaş Suçları ve Hesap Verebilirlik Üzerine' bir briefing düzenledi.

Anlatılanları dinlerken aklım bir iki saat sonra Cemal Kaşıkçı Caddesine isim verilmek üzere düzenlenecek olan anma progragramındaydı.

***

Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz bu törene hitap etmek için bir video hazırladı. Ancak sokağın açılışında video wall yer almadı…

Hatice'nin ayakta durmaya devam ettiğini gösteren konuşması online platformlarda yer aldı.

Cengiz ilk mesajını Cemal'e Verdi. 'Çok fazla kapı çaldık adalet için' dedi.

'Cemal'in gerçeği konuşma cesaretiyle' devam ettiklerini söyledi.

İkinci mesajı Başkan Biden'aydı.

'Sen de oğlunu, kızını, eski eşini kaybettin' diye seslendi…

'Benim kaybım farklı, yapanlar cezalandırılmak bir yana ödüllendirildi' dedi…

Biden'ın Suudi Arabistan ziyaretine değindi. 'Petrolü ilkelere tercih etme, Cemal'in bedeni nerede onu da sor Selman'a, Kahtani'ye' diyerek seslendi….

***

National Press Club Executive Direktörü Bill McCarren bir konuşma yaptı. District of Columbia yerel hükümetinin yasa yapıcı mercii olan 'The Council of the District of Columbia' ve Cemal Kaşıkçı'nın kuruluşuna ön ayak olduğu Democracy for The Arab World Now' (DAWN) ele ele bu sokağa Cemal Kaşıkçı ismini verdiler.

***

Aynı gün Pentagon halkla ilişkilerden tanıdığımız ve bakan yardımcısı rütbesindeyken Beyaz Saray'a Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişimden sorumlu koordinatör olarak geçiş yapan John Kirby'yi Beyaz Saray podyumunda gördük.

Kirby'ye bugün Başkan Biden'ın hem İsrail hem Suudi Arabistan gibi; ikisi de gazetecileri öldürmekle anılan iki ülkeye arka arkaya gerçekleşecek ziyaretlerinde; bu ölümleri gündeme getirme niyeti olup olmadığı soruldu...

Kirby Biden için basın özgürlüğünün 'çok şey ifade ettiğini' belirtti. 'Biden, hiçbir lidere bunları dile getirmekten kaçınmayacaktır' dedi.

Kirby'ye Biden'ın Prens Selman ile görüşüp görüşmeyeceği soruldu. Kirby ülke liderinin kral olduğunu, prensin de onun ekibinde yer aldığını ifade etti, özel olarak prensle görüşmeye değinmekten kaçındı.

***

Gelelim ABD Dışişlerindeki Ukrayna savaş suçları briefingine.

Ukrayna'da işlenen savaş suçlarına dair ABD Dışişleri'nde bir program duyurulmuştu.

Bu program uluslararası mahkemeler ve Ukrayna yargı makamlarına destek oluyor.

Yerel makamlar bazı Rus askerleri yakalayıp yargılayıp ceza vermeye başladı.

Bugün ilgili BM komisyonu topladığı deliller ile Rusya'nın Cenevre temsilciliğine ulaşmayı denedeğini yanıt alamadığını ifade etti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi bir yandan farklı bir yol üzerinde Ukrayna'da işlenen savaş suçları üzerinde çalışıyor.

Büyükelçi Van Schaack briefingde gazetecilerin Ukrayna'da çeşitli bölgelere ulaşmaya başlamasıyla sadece okulların vurulmadığını, işkence ve infazların, sivillere şiddetin farklı boyutlarının ortaya çıktığını ifade etti.

Bölgede soykırım ve savaş suçları alanlarında tecrübesi olan uluslararası hukuk uzmanı ekiplerin mobil olarak kanıt topladığını ifade etti.

Nazilerin yargılandığı Nuremberg Davaları'na atıf yaptı.

Uluslararası alanda Uluslararası Ceza Mahkemesi için o zamanki konsensusun bugün de aynı şekilde bulunduğunu ifade etti.

***

Peki Putin'in bir devlet başkanı olarak yargılanması ve işlendiği iddia edilen savaş suçlarından sorumlu tutulması halinde sonuç ne olabilir?

Putin Rusya'da güç kaybetmeden Rus otoriteleri tarafından yakalanıp teslim edilmesi imkansız.

Hatta güç kaybetse bile Rusya'nın buna izin vermesi beklenmiyor.

***

Ancak tüm bunlar tartışılırken asıl konu ABD Başkanı Biden'ın Suudi Arabistan'a ziyareti ve kraliyet yönetiminin gazeteci cinayeti…

Evet ABD'de bugün Fed, enflasyonu dizginlemek için 1994'ten bu yana en büyük faiz artışını duyurdu.

Biden petrol arzı ile ilgili Suudi Arabistan ile görüşmek durumunda.

Evet, şehir sınırlarına biraz uzak yaşayanlar için benzin maliyetleri aşırı artmış durumda.

Dış gözle ama zamlardan etkilenen biri olarak bir ülkeyi yönetirken arada kalmanın nasıl zor olduğunu düşünerek dinledim Büyükelçiyi.

Putin'e Miloseviç gibi bir son bekleyenler bir tarafa, Büyükelçi Ukrayna tarafına dair ihlal verilerine de eşit yaklaşmanın bir zorunluluk olduğunu bu yönde raporlara da bakıldığını ifade etti.

Toplantıda anlamadığım sormak istediğim bir husus kalmadığından soru sormadım.

Aşağı inerken Schaack ile aynı asansöre bindik.

'Tüm bunlar güzel de Kaşıkçı'ya yapılanları konuşmadan burda konuşulanlar ne kadar anlamalı, birkaç sokak ötede sokağa ismi veriliyor' demeden çıkmayı başardığım bir toplantıdan sonra, asansörde yakınlardaki öğle yemeği mekanlarına dair kısa bir sohbetimiz oldu.

Ancak soru kafamda cevabı da biliyoruz. Benzin maliyeti artmışken, ara seçimler kapıdayken, Amerikalılar zamlara direnemezken kiralar artarken cevap belliydi…

En nihayetinde ihlallerin de çıkarlara göre olanları var.