Kafam bu işe basmadı

Vallahi bu iş nereye varacak ben de anlamış değilim. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başdanışmanı İlnur Çevik’i dinlerken şaşırdım kaldım!

Çevik, referandum meselesinin gündeme gelmesinin ardından defalarca Kuzey Irak’a gittiğini, Mesut Barzani ve ekibiyle defalarca görüştüğünü, Türkiye’nin referanduma karşı olduğunu, eğer gerçekleştirilir ise birçok yaptırımın gündeme geleceğini defalarca anlattığını belirtiyor.

Ancak buna rağmen Barzani’nin, “Aslında Türkiye bizi destekliyor” gibi doğru olmayan bir algı yaratarak, kimi çevreleri yanılttığının da altını çiziyor.

Hatta İlnur Çevik daha da ileri giderek, Barzani’nin yaptığı referandumu İsrail’in dahi desteklemediğini öne sürüyor ve, “İsrail, oldubittiye getirilerek ilan edilmiş bir Kürt devletini değil, bağımsızlığını yasal yollarla elde etmiş bir Kürt devletini tanıyacağını ilan ediyor” anlamına gelen sözler ediyor.

Çevik’in, sunucunun, “Peki Barzani’nin bundan sonra ne yapması gerekiyor. Referandumu geçersiz sayması sorunu çözer mi?” diye yönelttiği son soruya verdiği yanıt ise çok daha ilginçti.

Çevik, bunun pek bir şeyi değiştirmeyeceğini belirterek, “Macun bir kez tüpten çıktı. Geriye nasıl sokulabilir ki?” dediğinde hepten şaşırdım!

Yani Barzani, bu işten vazgeçtim arkadaş, referandumu ve sonuçlarını yok sayıyorum, dese bile durum değişmeyecekmiş!

Peki ne olacak o zaman? Ne yapması gerekiyor Barzani’nin, o da belli değil.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, danışmanı Çevik ile aynı fikirde mi bilemiyorum, ama artık geriye dönüş yok, demenin Türkiye’ye ne faydası olur anlamış da değilim.

Türkiye’nin karşı çıkmasına rağmen referandum yaptı diye Barzani’yi tümden yok mu sayacağız?

Eğer böyle davranır ve Barzani’yi yok sayar isek, bunun Türkiye’ye ne faydası olacak?

Dünya üzerindeki tüm Kürtlerin yarısını sınırları içerisinde barındıran bir ülkeyiz; biz Barzani’yi yok sayar isek, Türkiye’de yaşayan Kürtler buna destek mi verecek?!..

Barzani, Kürtlerin arasından çıkmış, aday olmuş ve seçilmiş ve Kürtlerin başına geçmiş bir kişilik değil; bir aşiret reisi, yani doğal lider…

Mal satmayacağız, petrolünü almayacağız, sınırları kapatacağız, Kuzey Irak’ta yaşayan Kürtler parasız kalacak, karnını doyuramayacak ve perişan olacaklar, ya sonra?!...

Dünya da buna seyirci kalacak öyle mi?

Vallahi benim kafam basmadı bu işe!..