Yazıma başlamadan önce şunu belirteyim ki, değerlendirme yaparken farklı taraflara çekilmesin; çünkü değerlendirmelerimi İslam’a göre yapmaya çalışacağım. Türkiye Cumhuriyetinin laik bir devlet ve laik bir devlette İslam’a göre ifadesini kullanmamın abesle iştigal olduğu da düşünülebilir.

Yazıma başlamadan önce şunu belirteyim ki, değerlendirme yaparken farklı taraflara çekilmesin; çünkü değerlendirmelerimi İslam'a göre yapmaya çalışacağım.

Türkiye Cumhuriyetinin laik bir devlet ve laik bir devlette İslam'a göre ifadesini kullanmamın abesle iştigal olduğu da düşünülebilir.

Ancak, laik devletin içinde Müslümanların yaşadığı gerçeğini de dikkate almak durumundayız. Zaten yazımın muhatabı Müslümanlardır.

Ülkemizde son otuz yıl olmak üzere özelliklede son yıllarda kadınının çalışma hayatına girişi belirgin düzeyde artığı gibi Müslüman Türk geleneklerine uygun olmayan iş alanlarında da çeşitlenmiştir.

Bugün, kendini dindar/muhafazakar olarak tanımlayan insanlarda bile kadının İslami sınırlara bakılmaksızın çalışmasının makul ve meşru görüldüğüne şahit olmaktayız.

-Kendilerini dindar tanımlayan ailelerin yana yakıla oğlanlarını evlendirmek için çalışan kız aradıklarını biliyor muydunuz?

Bilmiyorsanız, biliniz!

Toplumda tek maaşla geçinilemeyeceğinin mutlaka çift maaşlı olunması gerektiği algısı maalesef yerleştirilmiş durumdadır.

Bu algıyı yıkmamızın çok çok zor olduğunu gayet iyi biliyorum; ancak, durum böyle diye İslam'ın gerçeklerini yok sayıp suskun kalamayız.

Herkes gücü nispetinde bu gerçeklere dikkat çekmek zorundadır.İslam'a göre kadının çalışması ve çalıştırılması.

1-İslam'a göre kadın bir işte çalışabilir mi?

Dinimizde kadınların çalışmasını yasaklayan bir hüküm olmayıp İslami sınırlar içinde ihtiyaç olsun veya olmasın çalışabilir.

Yani, İslami sınırlar içerisinde kadının çalışmasında hiçbir sakınca yok; sadece ve sadece İslami sınırlara riayet etmek zorunluluğu vardır.

İslami sınırlar ve temel gerekçelerinin neler olduğu ile ilgili bilgi edinmek isteyenlerehli sünnet kaynaklardan ayrıntılı malumat sahibi olabilirler.

2-Müslüman işverenler erkeğin çalışabileceği işlerde neden kadınları çalıştırıyorlar?

İşte üzerinde durulması geren en önemli soru ve sorun burası. Adam işyerine sekreter, kasiyer veya işçi alacak özellikle bayanları tercih ediyor.

Bu durum, her yönüyle Müslüman aklının alabileceği bir durum değil!

Evin geçiminden sorumlu erkek dışarıda geziyor benim işveren Müslüman kardeşim zaruret olmadığı halde işyerinde kadın çalıştırıyor.

Allah(cc) katında bunun hesabının olmadığını kim düşünüyorsa büyük bir yanılgı içinde olduğunu hatırlatmak isterim.

Devlet, kurum ve kuruluşlarında kadın erkeği aynı ortamda çalıştırsa da özel teşebbüslerde işverenin kimi, nasıl çalıştıracağına karışmamaktadır.

Hiç kimse devlet çalıştırıyorsa bende çalıştırırım diyemez; hele hele bu devirde böyle şey olur mu hiç diyemez!

Alev Alatlı'nın 'Her yasal olan şey helal değildir ve olamaz' sözünde dile getirdiği gibi devletin yasalarında meşru olan İslam'a göre meşru olacak diye bir kural yok!

Zorunlu hallerin dışında helal herkese helal, haram herkese haram olup kimse İslam'ı kendisine uyduramaz, İslam'da kimse imtiyazlı olamaz!

İslam'da kadının çalışma şartları açık ve nettir. Bunun üzerine Müslümanın söz söyleme hakkı yoktur. Kişi uyar uymaz, o kişinin kendi bileceği bir konu olup yanlış olan uymadığına uydurma bir kılıf bulmasıdır.

Ayrıca, kadının yoğun olarak iş ortamına katılması erkek aleyhine de işsizliğin artmasına neden olmaktadır. Kesinlikle, erkeklerin yapabileceği tüm işlerde erkeklerin çalışması hem sosyal hem de ekonomik hayata daha büyük katkı sağlayacaktır.

Kadın zorunlu olmadıkça evin geçimini sağlamak için çalışmak zorunda bırakılmamalıdır.

Dinimiz evin geçimini erkeğe yüklemiş olup kadının vazifesi çocuklarına annelik, kocasına da hanımlık yapmaktır.

Bu konuda bir Müslümanınmazeret üretmesini doğru bulmuyor açık ve net eğmeden bükmeden şunu ifade ediyorum:

Kadının iş hayatına yoğun ve aktif olarak katılımının gerek dini ve gerekse sosyo-ekonomik yönden birçok olumsuz sonuçlara yol açtığına,evinde olmasının aile ve toplumsal huzura büyük katkılar yapacağına inanıyorum.

Bir de ev hanımlığını küçümseyenler var ki, onları hangi konumda olursa olsun esefle kınıyor; ev hanımlığının aile bütünlüğü ve çocukların yetişmesindeki önemini göremediklerini düşünüyorum.

Sanki, ev hanımları yan gelip yatıyor. Ev hanımlarının işi çok daha zor olup önemli aynı zamanda manevi bir vazifeyi büyük fedakarlıkla yerine getirmektedirler.

-Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın yetiştirilmesini çok mu kolay sanıyorsunuz?

Devlet ev hanımlığını özendirmek için aile yardımını belirgin düzeyde yükseltmeli, ev hanımlarına ailede yaşayan kişi sayısına göre maaş bağlamalıdır.

Kadın eve erkek işe!