Kadın sağlığı

Türk Eczacıları Birliği ve Bayer’in işbirliğiyle Kadın Sağlığı Akademi Platformu hayata geçiriliyor. Kadın Sağlığı Akademi Projesi kapsamında Eczacı Odalarına üye olan 25 binden fazla eczacının kadın sağlığı konusunda bilgi düzeylerinin arttırılması hedefleniyor.
Toplumun en önemli bilgi kaynaklarından biri olan eczacılar, Kadın Sağlığı Akademi ile uzaktan eğitim alarak bilgilerini tazeleyecek, üreme sağlığı ve diğer alanlardaki yeni gelişmelerden haberdar olacak ve kadınlara daha iyi danışmanlık vermek için çalışacaklar.

Proje kapsamındaki eğitimler, Prof. Dr. Bülent Urman danışmanlığında akademisyenler tarafından eczacıların daha etkin danışmanlık için ihtiyaç duyduğu bilgiler gözetilerek hazırlandı. Projenin öneminin altını çizen Prof. Dr. Bülent Urman, kadınların sağlık konusunda danıştıkları önemli noktalardan birinin eczacılar olduğunu vurguluyor.


Sağlık danışmanları

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak, eczacıları ‘halka en yakın sağlık danışmanı’ olarak tanımladıklarını ifade ediyor ve “Kadınlar eczaneye sıklıkla başvuruyor ve doğum kontrol yöntemleri, gebelikte ilaç kullanımı, gebelikte beslenme, üreme sağlığı gibi pek çok konuda eczacıya danışıyor. Projemizde de kadın sağlığı konusunda ilk danışılan merkezlerden biri olan eczacıların konuya ilişkin bilgilerini tazelemesini hedefledik. Eğitim programının akademisyen, jinekolog ve eczacılar tarafından oluşturulduğu projeyle 25 binden fazla eczacımıza uzaktan eğitim yoluyla ulaşmayı amaçlıyoruz” diyor.

Projenin hayata geçmesi için iki yıl çalıştıklarını dile getiren Çolak, kadın sağlığına yapılan her yatırımın, hem insangücü hem de maliyet anlamında toplumun geleceğine yapılan yatırım olduğunu vurguluyor.

Platformun, m-eğitim prensiplerini gündeme alarak tasarlanması önemli görünüyor. Yapılan araştırmalara göre, günde ortalama 2 bin 600 kez dokunduğumuz mobil cihazlardan öğrenim, masa üstü cihazlara göre yüzde 45 daha hızlı gerçekleşiyor. Platformda kullanılan teknolojiyle, eczacılar istedikleri mekanda, istedikleri konuları önceliklendirerek bilgi ihtiyaçlarını karşılayabilecek, ihtiyaçlarına göre ek konuları talep edebilecekler.

Kadın sağlığı ile ilgili toplumun bilinçlenmesi, alınabilecek önlemlerin paylaşılması amacıyla yapılan çalışmalar, halk sağlığı açısından yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilebilmesi bakımından da büyük önem arz ediyor.

Sağlıkla kalın.