Kaç lise türümüz var

Fen Liseleri ağırlıklı olarak Matematik ve Fen alanında eğitim verir. Bilim adamı yetiştirmeyi hedefleyen kurumlardır. Mezunları tıp ve mühendislik gibi bölümleri seçmektedir. Bu okullarda öğrencilerin isteklerine göre TM ağırlıklı sınıflar da oluşabilir. Eğitim süresi 4 yıldır. Sınıf başına düşen maksimum öğrenci sayısı 30’dur. Fen liselerinin hemen hepsinde yurt imkânı bulunmaktadır.

Sosyal bilimler liseleri Edebiyat ve soysal bilimlere daha fazla önem veren okullardır. Sınıf başına düşen maksimum öğrenci sayısı 30’dur. Bu liselerde eğitim hazırlık+4 yıldır. En az bir yabancı dili iyi derecede öğretmeye çalışırlar.

Gelelim Anadolu liselerine… Anadolu liselerinin fen liselerinden temel farkı belli bir alana yoğunlaşmamaları, yabancı dil öğrenmek için genelde daha çok imkân sunmaları (son değişikliklerle fen ve Anadolu liselerindeki birinci ve ikinci yabancı dil saatlerinin eşitlendiği de bilinmelidir) ve okul bünyesinden daha fazla sosyal etkinliklere yer vermeleridir. Türkiye’deki genel ve meslek liselerinin tamamı Anadolu Lisesi ismini kullanıyor. Bu anlamda Anadolu liselerinde şartlar okuldan okula değişebilir.

Anadolu liselerinin geneli 4 yıl eğitim verirken bazıları hazırlık sınıfı + 4 yıl eğitim verirler. İstanbul’daki köklü Anadolu liselerinin puanları çoğu fen ve sosyal bilimler liselerinin puanlarından çok daha yüksektir. Yine Anadolu liselerinde sınıfa alınabilecek maksimum öğrenci sayısı 34 iken Anadolu Lisesi sayılan proje okullarında bu sayı 30 öğrenci şeklindedir.

Anadolu Meslek Liseleri de çeşitli meslek dallarında eğitim veren liselerdir. 4 yıllık üniversite mezunlarının iş bulmakta zorlandıkları bir ortamda bu okullara ilgi giderek artıyor. Hemşirelikten bilgisayara, denizcilikten gazeteciliğe kadar geniş bir aralıkta eğitim vermektedirler.

Anadolu İmam Hatip Liseleri Arapça, Kuran, Hadis gibi İslami ilimlerle beraber Anadolu Lisesi müfredatını da verirken, Çok Programlı Anadolu Liseleri Anadolu liselerinin meslek ve genel kısmını içinde barındırır.

Tematik ve mesleki teknik Anadolu liselerinin başvuruları doğrudan bu okullara yapılır. Tematik liseler iş dünyası ile en az 10 yıllık protokoller yaparlar. Bu liselerde bir sınıftaki maksimum öğrenci sayısı 30’dur.

Güzel sanatlar ve spor liseleri ise yetenek + TEOG (daha çok yetenek) sınavı ile öğrenci almaktadırlar ve sınıftaki maksimum öğrenci sayısı 30’dur.