Kabine mi değişmeli, anlayış mı!..

AK Parti’nin 3. Olağanüstü Büyük Kongresi, bana göre Türk siyasi tarihinin en önemli kongresi idi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kurucusu olduğu partinin başına geçerek, AK Parti amblemi ve Cumhurbaşkanlığı forsunu aynı çatı altında resmen buluşturdu. Kongrede kabul edilen MKYK listesi üzerine çok konuşuldu… Benim sahada gördüğüm, MKYK’daki yüzde 38’lik değişime rağmen; “değişim, yenilik” sloganları ile gidilen kongreden çıkan sonuç sokağı tam anlamıyla tatmin etmedi. Vatandaş bu sefer de bakanlar kurulunda gerçekleşecek değişikliğe odaklandı. Umutsuzluk havasının çökmemesi için Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın özellikle mücadele ettiğini görüyoruz. Öyle ki Bakanlar Kurulunda hangi isimler olursa olsun, hizmet ve proje odaklı bir ilerleme söz konusu… Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan göreve gelecek bakanlardan 2019’a uzanan yol haritası isteyecek. Bu yol haritası için de hem Külliye’de hem de Genel Merkez’de 2 ayrı “takip ve kontrol ekibi” oluşturacak. Görünen o ki, Erdoğan Kasım 2019’a kadar yine tüm yükü omuzlarına alacak.

***

Bakanlara Kontrol Mekanizması

Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ı “kontrol mekanizması” kurmaya iten en büyük etken %51,2’e %48,5 halk oylaması sonucu oldu. Bıçak sırtı çıkan sonuç 2019 yılındaki seçim için olağanüstü çalışmanın zorunluluğunu bir kez da ortaya koydu. Peki Bakanlar Kurulu’nu değiştirmek “değişim”in içini doldurmak için yeterli mi?.. Bakanları yılda bir değiştirmenin hizmete herhangi bir katkı sağlamadığını, aksine işleri yavaşlattığına inanıyorum. Her gelen bakan kendi ekibini ve kendi yol haritasını oluşturma gayreti içine giriyor. Hal böyle olunca da hizmetler planlandığı gibi gitmiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istediği yol haritası ve uygulayacağı kontrol mekanizması bu durumu bir nebze düzene koyacaktır, ancak aradaki sürecin “seçim çalışması” olarak değerlendirilecek olması tam manasıyla çözüme işaret etmiyor. Bu sisteminin Kasım 2019’da pozitif sonuç vereceğini ve sonrasında da aynen uygulanacağına inanıyorum. Masadaki tek sorun, bütün yükün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın omuzlarında olması.

***

Erdoğan’dan Tekrar TBMM’de

Çarşamba günü basına kapalı gerçekleşen grup toplantısında, salondaki tüm milletvekillerinin oyu ile Grup Başkanı seçilen Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Vekili olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en büyük destekçisi olacak. Genel başkanlığı dönemindeki uyumlu çalışması ve “çalışkan” karakteri ile olabilecek en iyi isimdi… TBMM Genel Kurul çalışmalarına katılamayacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın haftalık grup toplantılarında partililere sesleneceğini açıklaması, şimdiden TBMM koridorlarında heyecan ve hareketlilik yarattı. Bakalım bu hareketlilik sokağa nasıl yansıyacak.

HAYIRLI CUMALAR