Sur İçi, birçok tarikata ev sahipliği yapmış beldedir. Kadiri tarikatının Resmiyye kolunun asitanesi-pir evi olarak kabul gören Kabakulak Tekkesi bunlardan biridir. Bu maneviyat dolu tekkeyi yakından tanıyalım.

Sur İçi, birçok tarikata ev sahipliği yapmış beldedir. Kadiri tarikatının Resmiyye kolunun asitanesi-pir evi olarak kabul gören Kabakulak Tekkesi bunlardan biridir. Bu maneviyat dolu tekkeyi yakından tanıyalım.

Mustafa Resmî Âhî Hazretleri'nin sağlığında kurduğunu tekkelerden biri, 1204/1789-90 yılında Karagümrük'te Keçeci Karabaş Mahallesi'nde kurulmuş olan Kabakulak Tekkesi'dir. Âsitane, eski adı 'Akseki Camii' olan Muhtesib İskender Camii'nin karşısında, Kabakulak sokağı ile Mızraklı sokağının kesiştiği köşede idi. 'Mestçizade Tekkesi', 'Alîme Hatun Tekkesi', 'Resmî Şeyh Süleyman Tekkesi' olarak da bilinen bu tekke, Kādirîliğin Resmiyye kolunun asitanesidir. Burada Çarşamba günleri meydan açılırmış.

Âsitanenin baniyesi Alîme Hatun, kadılardan Mestçizade Osman Efendi'nin kızı, Mustafa Resmî Hazretleri'nin eşi, Allah'ın velî kullarından biridir. Babası Osman Efendi zengince imiş, asitanenin bulunduğu yerde konağı varmış. Hakka yürüdüğü zaman konak yıkılmış ve arsası kızı Alîme Hatun'a kalmış, o da arsanın üzerine tekke olarak kullanılacak yeni bir bina yaptırmış ve Mustafa Âhî Hazretleri oraya şeyh olmuştur. Allah hepsinden razı ola.

7 Zilkāde 1227/12 Kasım 1812 gününde Hakk'a yürümüş olan Alîme Hatun ve kızı burada medfundur.

Kabakulak Tekkesi Postnişînleri

Kabakulak Âsitanesi'nde sırasıyla Mustafa Resmî Âhî (r. h. a), Aliyyü'l-Kadri (k. s.),Süleyman Safî (k. s.), İsmail Maşûkî (k. s.), Ahmed Faiz Hulûsî (k. s.), Mustafa Sabri (k. s.), İsmail Hakkı (k. s.) Hazretleri seccadenişînlik yapmışlar, insanları irşad etmişlerdir.

Zakir başı Ali Gerçek Hazretleri de meydana hizmet etmiştir.

Haziredeki Zatlar:

Şeyh es-Seyyid Mehmed Hüseyin Efendi /

Şeyh Mehmed Efendi'nin halîlesi merhûme Fatma Hatûn / sene 1220

Şeyh es-Seyyid Mehmed Es'ad Efendi / 1223

Şerîfe Habîbe Hatun / 1246

Şerîfe Safiyye Hanım / 1313

Fatma Zehra Hanım / 1337

Ayşe Hatun / 1241

Seyyide Fatımatü'z-Zehra Hanım / 1299